Bygg engelska radhus i Berg och bevara idyllen

Låt Berg få vara den idyll det är med sin typiska villaprägel och centrala närhet till ängar och skogspartier, vatten och promenadstråk, menar insändarskribenten.
Låt Berg få vara den idyll det är med sin typiska villaprägel och centrala närhet till ängar och skogspartier, vatten och promenadstråk, menar insändarskribenten.

Gör om elevhusen till engelska små radhus! Behåll skalen, bygg på ett våningsplan, och sätt färg på dörrar och fönsterkarmar, föreslår insändarskribenten.

Insändare 25 februari 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elevbostäderna utmed infarten till Berg har länge stått tomma. Det har varit tvist om köpesumma och tillfälle att köpa marken alltsedan Vreta naturbruksgymnasium, tidigare Vretaskolan flyttade och byggde nytt. Nu är marken såld och stora möjligheter finns för byggherren att göra något bra och attraktivt för området.

Gör om elevhusen till engelska små radhus! Behåll skalen, bygg på ett våningsplan, och sätt färg på dörrar och fönsterkarmar. Ordna grönska till huset på framsidan mot Stjärnorpsvägen och på baksidan en liten trädgård. Låt husen stå som pärlband utmed vägen och även inne i området. Inga höga flervåningshus! Komplettera el- och vattenledningar och byt där det behövs. Gör inredningen helt modern. Behåll karaktären av småhus. Det går att renovera, man behöver inte riva allt för att skapa nytt. I våra grannländer och på kontinenten tas grundutseende till vara, väggar behålls och det inre skalet pånyttföds. 

Våga göra något annorlunda! Våga stå emot alla fyrkantiga lådor av flervåningshus. Se möjligheterna. Ta tillvara de resurser som finns. Det har föredömligt byggts ett elverkshus/förråd på området där hänsyn tagits till omgivningen och som väl smälter in i miljön. 

Låt Berg få vara den idyll det är med sin typiska villaprägel och centrala närhet till ängar och skogspartier, vatten och promenadstråk. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa