Det låter förstås väldigt fint, men dess innebörd är inte annat än förskräcklig och handlar enbart om att strama åt ekonomin och bemanning ytterligare. Var är de 19 484 015 extra kronorna som regeringen gav Motala kommun för att stärka äldreomsorgen?
För att nämna några exempel om vad Hälsoschemat har inneburit runt om i Sverige, så är det bland annat att nattpersonalen ska arbeta kortare men fler arbetspass – de anses nämligen inte behöva någon återhämtning och lediga dagar. I stället kan de titulera sig som skiftarbetare, för dessa timmar som ska tas igen hamnar med stor sannolikhet på ett kvällspass.
För dagpersonalen som redan arbetar sent på kvällen, och sedan ska pendla hem, äta, duscha, sova, äta, pendla och vara tillbaka på jobbet tidigt på morgonen, så innebär det att de kommer att ha ungefär en timme mindre till detta. Denna redan korta ledighet emellan arbetspassen går alltså från 10 timmar till 9 timmar, och de kan därmed glömma att de hinner med 8 timmar sömn som forskningen visar är bäst.
På tal om forskning, detta Hälsoschema hänvisar Motala kommun till en forskning gjord för industrin. Men som vi alla andra förstår, är det en stor och tydlig skillnad mellan industri och äldreomsorg. Detta Hälsoschema förstör alltså inte bara personalens välmående, utan kan komma att yttra sig i allvarliga brister på bekostnad för pensionärerna, då personalens brist på återhämtning ökar risken för att det exempelvis kan komma att ske medicinska misstag.
Det är dags att Motala kommun vaknar upp och inser sitt misstag! Tänker ni inte på personalen bästa så bör ni, om ni har någon som helst empati i kroppen, åtminstone tänka på våra pensionärer – då ni själva kommer hamna i deras sits en vacker dag. När er tid är kommen är det dock inte säkert att det finns någon personal att tillgå, då de med stor sannolikhet kommer vara sjukskrivna eller ha sagt upp sig för länge sedan om ni inte avbryter detta eländiga arbete med att införa Hälsoschema.
För vem vill eller orkar vara på jobbet så ofta som möjligt, med dålig bemanning och för en låg lön? Socialminister Lena Hallenberg fick den 9 september motta en protestlista med tusentals underskrifter, och en del kommuner har redan backat med att införa detta.
Min förhoppning är att Motala kommun också erkänner sitt misstag, backar och i stället börjar arbeta med att få äldreomsorgen till en attraktiv arbetsplats igen. Vi vill inte stå utan kollegor, vi vill orka ge god omvårdnad.