Bred kulturförståelse viktig hos ny chef

Enligt artikel i Corren 6/2 har samhällsbyggnadsförvaltningen i Åtvidaberg utlyst en tjänst i bibliotek, kultur, fritid och turism.

God kompetens inom biblioteksområdet är viktigast vid rekryteringen, anser skribenten.

God kompetens inom biblioteksområdet är viktigast vid rekryteringen, anser skribenten.

Foto: Lotta Wilsäter

Insändare2020-02-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En tidigare bibliotekarie hade för några år sedan en sådan tjänst. Att lyckas få någon med bred behörighet och erfarenhet beror självfallet på många olika omständigheter som familjesituation och lockelse av Åtvidaberg.

Biblioteksverksamheten är central i kulturen. Den har störst omfattning och berör flest. Sång, musik och konst behöver stöd för en välbehövlig avkoppling och upplevelse samt allmänt välbefinnande.

Fritidens möjligheter breddas redan nu. För cirka 15 år sedan sågs turismen i Kinda som ett föredöme med cirka 1 miljon i omsättning. Det ger inget ekonomiskt tillskott av betydelse. Däremot får Åtvid god PR genom det som erbjuds. Fotbollens och gruvbrytningens historia jämte äldre bebyggelse sticker ut vid sidan av många olika naturupplevelser. Besöksnäringen kan också locka till inflyttning.

Nuvarande bibliotekarie och medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete vid inredning och igångsättning av det nya biblioteket. Man måste också beundra utbudets bredd för både barn och vuxna. Detta måste skyddas från att rustas ner, även i besparingstider.

Vid rekryteringen är god kompetens inom biblioteksområdet viktigast. En bred förståelse för kulturens olika delar är också avgörande. Naturligtvis väger ledar- och inspirationsförmåga också tungt. Kunniga medarbetare kan ta ansvar för luckor i kompetensen. Vi kan hoppas att en god kraft svarar.

Rune Tessin