Bra regering Kristersson att ta bort klimatbonusen

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Foto: Tim Aro/TT

Insändare2022-11-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har tidigare haft förmånen att få framföra mina åsikter beträffande elbilars vara eller icke vara. I mitt fall då som nu så är svaret ”inte finnas”, vilket jag grundar på miljöskäl. Därför är det lite roligt att komma tillbaka i ärendet med något som är bra om inte för elbilen så i alla fall för Sveriges skattebetalare. Varför det då, jo att med skattemedel subventionera köparna av elbilar med upp till 70 000 kronor i klimatbonus visar bara hur lite våra riksdagspolitiker är förankrade i verkligheten. Klimatbonusbeslutet togs dessvärre också av en socialdemokratisk ledd regering som en gång i tiden framhöll sin roll som ”arbetarparti”. 

Nu åter till ämnet, att betala ut klimatbonus till bilköpare som har så god ekonomi att de utan uppoffringar själva kan betala fullt pris är ju illa nog, men att sedan ta det från skattemedel som alla, även lågavlönade bidragit till är så dåligt tänkt att jag saknar ord. För en elbil som uppfyller de krav som de flesta har på en säker och rymlig bil landar prislappen på 500 000 tusen kronor och uppåt. Betänk då att medianlönen i Sverige 2021 var 33 200 kronor, men merparterna låg mellan 24 000 och 28 000 kronor. Då behöver man ju inte vara nationalekonom för att räkna ut att den gruppen som fått vara med att tills nu finansiera klimatbonusen inte har möjlighet att på något sätt finansiera ett köp av en elbil, utan som det är i dag har fullt upp att få ekonomin att gå ihop utan bilköp. 

Tack regeringen Kristersson för att ni i någon mån återställer rättvisan mellan de som kan och de som inte har möjlighet att köpa en elbil, vare sig med eller utan klimatbonus den närmaste tioårsperioden.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om