Bra fritidshem gynnar barns skolgång

I Socialdemokraternas budgetförslag fanns satsningar på skola och fritids, skriver Elias Aguirre (S).

Fritidshemmen och skolan berikar varandra, skriver oppositionsrådet Elias Aguirre (S).

Fritidshemmen och skolan berikar varandra, skriver oppositionsrådet Elias Aguirre (S).

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Insändare2019-10-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Resursslöseri att inte satsa på fritidshemmen" 24/10.

Signaturen ”Förtvivlad fritidspedagog” skriver om de stora besparingar som det borgerliga styret nu riktar mot fritidshemmen i Linköping. Vi socialdemokrater delar förtvivlan som författaren ger uttryck för. 

I vårt budgetförslag för kommunen, som tyvärr röstades ned av kommunfullmäktige i maj i år, fanns satsningar på skola, förskola och fritidshem – snarare än nedskärningar.

Vi föreslog bland annat att en mycket liten del av det miljardöverskott som kommunens bolag, Stångåstaden undantaget, gör årligen skulle användas för att undvika besparingar på samhällets yngsta och äldsta. 

Under de senaste månaderna har jag besökt så gott som alla Linköpings grundskolor och en av slutsatserna jag kan dra är att fritidshemmen spelar en viktig roll, både för barnens utveckling och för skolresultaten. 

En av höjdpunkterna var besöket på fritidshemmet Superhjältarna på Kungsbergsskolan. Där arbetar engagerad fritidspersonal outtröttligt med ett gemensamt läsprojekt, för att få alla barn att upptäcka glädjen med läsning! 

Det är ett av många exempel på bra fritidsverksamhet runt om i vår kommun, men det tjänar väl som bevis på att fritidshemmen och skolan är knutna till, och berikar, varandra. Det är just den typen av satsningar, som gynnar våra barns skolgång och utveckling, som vi oroar oss för kommer få stryka på foten när de borgerliga nu sparar 12 miljoner kronor på fritidshemmen. 

Elias Aguirre, kommunalråd (S) i opposition