Jag är bekymrad över utvecklingen i Boxholms kommun, då man inte ser att tillväxt är kommunens överlevnad. Man har i princip fryst all investering. Ekonomin är körd i botten och man har inga möjligheter till nyinvesteringar, endast till att köpa ut chefer för ett antal miljoner kronor. Områden som är klara, kan inte byggas på grund av detta.
Besparingar inom äldreomsorgen är mycket påtaglig, köer till både kortis och särskilt boende och samtidigt ett minimum av personal som får en orimlig belastning.
Det har nu framkommit att hemtjänstpersonalen skall använda cykel i stället för bil inom tättbebyggt område för att spara pengar, hur skall detta gå i vinter med dåligt plogade gator?
Om kommunen skall överleva som egen kommun, lyft då på baken och agera.
Arne Samuelsson
Svar från Boxholms kommun:
* Tillväxt finns med i den sedan tidigare antagna visionen. Flera detaljplaner är färdiga inom kort. Det finns även planer för industrimark.
* Vad menas med frysta investeringar? Redan beslutade, men stoppade? Min gissning. Det finns inga frysta utan allt hänger på att projektering och upphandling tar tid. Investeringar planeras i budgetarbetet med plan för 3–5 år framåt. Ha tålamod så kommer det.
* Ekonomin är inte körd i botten. Den har legat på samma nivå under lång tid och för att förbättra situationen så är fokus enligt punkt 1, tillväxt.
* Utköp av chefer är inget som påverkar de investeringar som är planerade. Det är två helt olika saker. Investeringar lånas det till medan chefer får månadslöner, väldigt förenklat. Kostnader för utköp är olyckligt, men ibland tvunget och inget man genomför enkelt. Orsaken till utköp finns alltid och det beslutet tas inte av enskild person utan i politisk enighet.
* Det finns inga beslut om besparingar i någon verksamhet. Köer till kortids varierar, ibland är det tufft, och jag har hört att nu är det väldigt lugnt. Inom socialtjänsten måste man arbeta dynamiskt då man servar människor. Ibland är många sjuka, ibland färre.
* Om hemtjänsten använder cykel så har man själv tagit beslut om det. Det finns inga politiska beslut i den frågan om man läser socialnämndens protokoll. Min gissning är att man ser att man sparar tid, miljö och samtidigt får motion när man tar cykeln. I Boxholms tätort är allt inom cykelavstånd. Kanske har verksamheten omprioriterat och i stället för att köpa in eller leasa en massa dyra bilar tar man vid behov in extra personal? Förr cyklade man mer än körde bil.
Jag välkomnar alla medborgare att höra av sig till mig direkt om man har frågor som rör kommunen. Då får ni snabbt svar och samtidigt kan vi klargöra hur det fungerar i kommunens verksamheter då det inte alltid är självklart hur saker och ting förhåller sig till varandra. Varför inte över en kopp kaffe?
Claes Sjökvist, kommunstyrelsens ordförande/kommunalråd