Boxholm tar priset som årets dumsnålaste kommun

De politiker i Boxholm som tagit detta korkade beslut skall alla ha en "skäms ni inte"-hatt, menar insändarskribenten.

Kommunen beräknas "tjäna" 700 000 kronor på bekostnad av de som tjänar minst, menar insändarskribenten.

Kommunen beräknas "tjäna" 700 000 kronor på bekostnad av de som tjänar minst, menar insändarskribenten.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2024-04-25 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östergötland utmärker sig allt oftare som ett län i botten på olika slags listor. Politiska korkade beslut som leder till att vi medborgare får sämre omvårdnad till exempel inom vård, skola och barnomsorg etcetera. Listan kan faktiskt göras rätt lång. Alla sektorer som hanteras av våra politiker.

Senast i raden är att Boxholms kommun kommit på den "briljanta" idén att förskolans personal måste betala för lunchen om de äter tillsammans med barnen! Priset är 20 kronor per måltid, vilket blir 400 kronor i månaden. För lågt avlönade barnskötare är medellönen cirka 29 000 kronor i månaden och då blir 400 kronor i månaden mycket kännbart.

Av det skälet har Boxholm korats av Dagens ETC till Sveriges dumsnålaste kommun redan nu. Kommunen beräknas "tjäna" 700 000 kronor på bekostnad av de som tjänar minst.

Jag har under nu många år varit en stolt östgöte, men stoltheten flagnar betänkligt under det att tiden går. För övrigt något som även gäller mycket av den politik som i dag produceras i Sverige. Detta är en mycket sorglig avveckling, inte utveckling.

De politiker i Boxholm som tagit detta korkade beslut skall alla ha en "skäms ni inte"-hatt.

Per Wallberg 

Svar från Boxholms kommun:

Det viktigaste för Boxholms kommun är att ha en god kvalitet i våra verksamheter för våra barn och unga. Kommunen har under många år erbjudit kostnadsfria pedagogiska måltider för all personal inom barnomsorgen, vilket vi också är glada över att ha kunnat göra. 

På grund av ökad inflation och en mer ansträngd ekonomi gjorde vi en omvärldsbevakning för att se hur övriga kommuner hanterar frågan kring pedagogiska måltider. Vi kunde konstatera att det inte var ovanligt med en självkostnad. 

Boxholms kommun tog därmed ett beslut om att behålla pedagogiska måltider, men till en självkostnad på 20 kronor. Självkostnaden täcker enbart livsmedelskostnaden.

Under tuffa tider handlar det om att prioritera, vilket Boxholms kommun precis som övriga kommuner behövt göra. Allt har blivit dyrare, så även för kommunerna.

Claes Sjökvist, kommunstyrelsens ordförande/kommunalråd