Bort med lekandet på våra vägar

Hur kan det vara möjligt att A-traktorer får köra på 2+1-vägar, frågar sig insändarskribenten.

Hur kan det vara möjligt att A-traktorer får köra på 2+1-vägar, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Tim Aro/SvD/TT

Insändare2023-03-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bort med ogräset på våra vägar och gator – jag tänker på alla dessa A-traktorer. Bort med all okynnesåkning inne i byar, samhällen och städer om dagar och nätter. 

Bort med allt lekande på våra vägar och gator med dessa fordon som ska ha en maxhastighet av 30 km/tim, men som man kan bli omkörd av fastän man håller rätt hastighet. Och som har släpande avgassystem och en ljudnivå som ett åskväder.

Nu till det positiva med traktorer, till min stora glädje och förtjusning kan jag hamna bakom en jordbrukstraktor på väg 35. Det infinner sig en harmoni när man vet att föraren inte kör där utan anledning. De utför ett arbete till skillnad mot dessa 15–16-åringar i sina A-traktorer. 

Det måste ju vara mycket frustrerande som lastbils-, buss- och taxichaufför att ha A-traktorer framför sig när man har tider att passa och pengar som ska in till fakturor. Och hur kan det vara möjligt att A-traktorer får köra på 2+1-vägar när det finns alternativa vägar? Vem utav dessa A-traktorförare tänker på miljön när de åker hela dagar och nätter, runt runt, till ingen nytta. De måste ha rika föräldrar som kan tanka åt dem flera gånger i veckan (men det har ju inte jag att göra med, eller hur?). Dessutom har de flesta av ungdomarna inte en aning om vad högerregeln är. Många utav dessa ungdomar skulle behöva gå, springa eller cykla i stället, eller varför inte ta bussen om det passar. 

Nu vet jag att många av ungdomarna är motorintresserade, men de får väl göra som vi som är födda på 40-, 50-, 60-, och 70-talet – vänta på att bli 18 år och söka "lämplighetsintyg" och sedan ta körkort.

Tack för ordet och jag väntar på svar.