Börja med att återskapa regnskogarna

I geografiböckerna som fanns både i folkskolan och realskolan minns jag överskrifterna till kapitlen där de tropiska regnskogarna skildrades:

Greta Thunberg vid fjället Áhkká i världsarvet Laponia.

Greta Thunberg vid fjället Áhkká i världsarvet Laponia.

Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Insändare2021-08-21 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Regnskogarna är jordens lungor. De svarar för den rätta balansen i klimatet. Rubbas denna kan stora, oberäkneliga skadeverkningar uppkomma.” Ordalydelsen är svår att återge exakt så här långt efteråt, men budskapet tycks stämma in på dagens problem.

Geografiböckernas information tycks ha gått världens politiker helt förbi. Likaså dem som styr marknadskrafterna. Nu står vi med facit i hand, utan att kunna göra något, eftersom det är pengarna som regerar. Eller, rättare sagt, de som har makten över kapitalströmmar och lagstiftning.

Vad är det för trasig och förödd planet vi kommer att lämna över till kommande generationer? Vår generation kommer att bli ihågkommen och hatad av våra efterföljare. För att vi inte gör tillräckligt nu. Sätter ned fötterna i en gemensam stamp i backen. Och sedan sparkar ut makthavarna och gärna placerar dem på en öde ö, varifrån de inte kan göra mer skada.

Som jag ser det finns det bara en enda klok människa som förutom sin klokskap har turen att kunna få sina uttalanden publicerade – Greta Thunberg. Hon kommer inte med några egenproducerade åsikter och förslag. Hon säger rent ut: ”lyssna på vetenskapsmännen”. 

Hennes uppmaning klingar tyvärr obemärkt inför makthavarnas blinda ögon och döva öron.

Ska det behöva gå så långt att jordens uppvärmning övergår i en enda vegetationsbrand, följd av härdsmälta, där allt befintligt vatten kokar bort? 

Eller, ska vi börja med att återskapa skövlade regnskogar och skydda de som råkar finnas kvar?