Boende på Hamngatan ryter ifrån: "Ständigt gasande och bromsande"

Eftersom ”gröna vågen” ofta inte fungerar, så blir det ett ständigt gasande och bromsande mellan trafikljusen, skriver en boende på Hamngatan.

Själv skulle jag vara väldigt nöjd om Hamngatan kunde bli en bilfri gata nattetid, såsom Drottninggatan varit under en längre tid, skriver en boende.

Själv skulle jag vara väldigt nöjd om Hamngatan kunde bli en bilfri gata nattetid, såsom Drottninggatan varit under en längre tid, skriver en boende.

Foto: Julia Djerf/Åke Alvin

Insändare2024-09-13 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Trött på sportbilar som gasar – stoppa trafiken på Östgötagatan" (4/9):

Även vi på Hamngatan är trötta på ”sportbilar” som en boende på Östgötagatan skrev i en insändare häromveckan. Vi har också ledsnat på de höga motorljuden när det gasas på. 

Hamngatan är dessutom begåvat med ett antal trafikljus och dessutom hastigheten 40 km/h. Eftersom ”gröna vågen” ofta inte fungerar, så blir det ett ständigt gasande och bromsande mellan trafikljusen. Och man får gasa på ganska mycket för man måste ju verkligen uppnå minst 40 km/h (gärna mer) mellan trafikljusen. 

Vi har också ledsnat på bilarna som spelar så hög musik att vi på fjärde våningen har svårt att höra tv-ljudet (ja, det är faktiskt sant). 

Vi är också ledsna över kommunens beslut att förtäta byggnationen på Hamngatan, vilket gör att avgaser får ännu mindre ytor att cirkulera på, detta på en gata som enligt mätningar tidvis haft den smutsigaste luften av alla mätpunkter i hela Sverige. 

Att även göra Hamngatan till en bilfri gata vore rena drömmen, men som den realist jag är så förstår jag att då kommer problemen uppstå någon annanstans. Själv skulle jag vara väldigt nöjd om det kunde vara en bilfri gata nattetid, såsom Drottninggatan varit under en längre tid. Drottninggatan som dessutom ska byggas om och där bara nytto- och boendetrafik ska tillåtas. 

Det här borde innebära att trycket på Hamngatan kommer att bli ännu större. Man undrar lite varför just Drottninggatan får den statusen, ryktet säger att på den gatan bor många människor med inflytande i sådana här frågor. Men det är bara ett rykte, och jag vägrar att tro på sådana rykten.