Cyklar kör för fort på gågatan – jag vill inte bli påkörd

Jag passerar Platensgatan nästan dagligen och hoppas att målningarna kommer tillbaka – innan jag blir påkörd, skriver en Linköpingsbo.

Åren har gått och nu syns inte målningarna längre, skriver en Linköpingsbo.

Åren har gått och nu syns inte målningarna längre, skriver en Linköpingsbo.

Foto: Annalena Palmér

Insändare2024-08-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vart tog gatukonsten på gågatan/Platensgatan vägen?

Åren har gått och nu syns inte målningarna längre. De behöver snarast målas igen för att tydliggöra att det är en gågata!

Cyklar och bilar har alldeles för hög fart där! Cyklisterna är inte medvetna om att de inte får cykla fortare än en fotgängare går. Bilar är det alldeles för många av.

Jag passerar där nästan dagligen och hoppas att målningarna kommer tillbaka – innan jag blir påkörd!

Annalena Palmér

Svar från Linköpings kommun:

Tack för din synpunkt om Platensgatan.

Det finns gågator i centrala Linköping för att skapa ett attraktivt centrum där det ska vara enkelt och tryggt att röra sig som gående. På en gågata får viss motorfordonstrafik färdas såsom leveranser, boende, transporter av gäster till och från hotell samt transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer. Fordon, till exempel lastbilar, personbilar och cyklar ska färdas i gångfart och har väjningsplikt mot gående.

undefined
Fordon, till exempel lastbilar, personbilar och cyklar ska färdas i gångfart och har väjningsplikt mot gående, skriver Elisabeth Lundqvist, enhetschef på stadsmiljöavdelningen.

Gatukonsten samt texten GÅGATA markerades på Platensgatan för att tydliggöra gågatan genom ett konstfullt uttryck. Vi tackar för att du uppmärksammat behovet av att förtydliga detta igen då de i dag inte är lika tydliga och ska därför titta närmare på vilka åtgärder vi ska göra för att gågatan ska upplevas säker.

Elisabeth Lundqvist, enhetschef stadsmiljöutveckling på stadsmiljöavdelningen, Linköpings kommun