Blir det någon julfest för ovaccinerade?

Nu vankas julfester för anställda i både privata och offentliga företag.

Inom offentliga företag kan ovaccinerade inte diskrimineras eller avkrävas vaccinationsbevis, men anställda i privata företag kan bli utestängda, avkrävas vaccinationsbevis eller tvingas till covidtest vid julfesten, menar insändarskribenten.

Inom offentliga företag kan ovaccinerade inte diskrimineras eller avkrävas vaccinationsbevis, men anställda i privata företag kan bli utestängda, avkrävas vaccinationsbevis eller tvingas till covidtest vid julfesten, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2021-12-11 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom offentliga företag kan ovaccinerade inte diskrimineras eller avkrävas vaccinationsbevis, men anställda i privata företag kan bli utestängda, avkrävas vaccinationsbevis eller tvingas till covidtest, om de vill uppleva samhörighet med sina kolleger. Detta eftersom grundlagsskyddet är starkare för offentliganställda!

Varför har ovaccinerade blivit måltavla i hanteringen av covid-19? Vi vet enligt studier att både ovaccinerade och vaccinerade smittar, så detta kan inte vara huvudanledningen. I så fall borde båda grupperna testas innan julfest. Ingen frågar ovaccinerade om de tidigare haft covid-19. Varför är det relevant? Jo, de som har haft covid-19 smittar nästan inte alls. Samtidigt vet vi att risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 för unga och vuxna friska är mycket låg, och att den naturliga immunitet som uppstår efter infektion skapar flockimmunitet, vilket gagnar hela samhället. 

Den logiska hanteringen borde i stället vara att skydda äldre och riskgrupper avsevärt mycket bättre än i dag, oavsett om de arbetar på företag, är offentligt anställda eller är pensionärer som bor hemma eller på äldreboende. Det är i denna grupp +99 procent av dödligheten finns. Därför borde +70-åringar och riskgrupper bara umgås eller skötas av personer som haft covid-19. Detta borde medicinskt kunniga förstå! Men av outgrundliga orsaker har covidhanteringen blivit allt annat än logisk och medicinskt grundad. 

Alltså, bort med alla restriktioner och låt alla friska få gå på julfest. Äldre och riskgrupper behöver skötas av de som redan haft covid-19, eller vara på behörigt avstånd från de som ännu inte haft infektionen. Detta borde vara den effektivaste vägen ur pandemin som skapar minst dödlighet och minst negativa effekter på samhället. God Jul!

 
 
 
 
 
 
Läs mer om