Dessa behövs som resurs när det krävs tillfälliga lokaler, där människor kan samlas under trygga former i mindre grupper och som motor för att dra igång kulturlivet i en tid då stora sammankomster är förbjudna.
Linköpings kommun håller på att avhända sig den här resursen. 2018 avskaffades driftsbidragen till ideellt drivna mötesplatser. För att mildra övergången till helt egen finansiering, erbjöd kommunen ett tillfälligt bidrag, vilket fem mötesplatser sökte. Dessa var Byggnadsföreningen Hemmet Bestorp, Folkets hus i Ringstorp, Folkets Park i Ljungsbro, Åkerbogården i Linghem och Kaga bygdegårdsförening. Alla beviljades bidrag men betydligt lägre än tidigare och bara tillfälliga. Hårdast drabbades Folkets Hus i Ringstorp, som förlorade 125 000 kr, och Ljungsbro Folkets Park med 90 000 kr.
Kommunens tanke torde vara att minskade bidrag ska kompenseras med ökade intäkter. Men så kom covid-19 och de intäktsbringande aktiviteterna stoppades. I en tid då behovet av lokala mötesplatser är större än på länge, blir resultatet av minskade bidrag i kombination med uteblivna intäkter förödande.
Dessa mötesplatser drivs av ideellt arbetande människor, utan vinstintresse. Det finns inga stora överskott för att överbrygga dagens situation. Situationen är densamma i hela Östergötland och övriga Sverige. Ideellt drivna mötesplatser kämpar för sin överlevnad. Särskilt tufft är det i Linköping där kommunen redan har dragit in de marginaler som hade behövts.
Det lär dröja innan Crusellhallen och Saab Arena åter är tillåtna för större evenemang. Var har de styrande i Linköping tänkt att medborgarna ska mötas och kulturen börja spira igen?
Janne Näsström
Lars Beckman
Folkets Hus och Parkers sydöstra region