Svar på ”Ingen tid för de äldres egna aktiviteter”, 10/12.
Precis som insändarskribenten beskriver så fanns det en skrivelse i tidigare avtal och verksamhetsuppdrag om egen tid. För att kunna säkerställa alla behov som den äldre har gjordes avtalen om och ska nu förstärka vikten av de individuella genomförandeplanerna.
Planerna innebär att verksamheten ska möjliggöra och ge stöd för att den äldre ska vara aktiv i sin vardag och en del av en social gemenskap. Detta ska ske inom verksamheten men också i samverkan med närstående, föreningar och frivilligorganisationer. Det ska finnas personal i boendet som har särskilt ansvar för att se till att de äldre får ta del av de aktiviteter som framgår via genomförandeplanen.
IBIC är en utredningsmetodik som Socialstyrelsen arbetat fram för att ge den äldre möjligheten att vara delaktig i utformningen av sina individuella insatser. Denna förändring är alltså gjord för att säkerställa en mer omfattande omsorg där individen sätts i centrum för sin vård och sitt liv.
Det skribenten beskriver är oroväckande och att de äldre inte får tid med promenader är inget vi kan acceptera. Vårt mål med äldreomsorgen är glasklart. Fokus är att tillhandahålla bästa möjliga omvårdnad där vi värnar om den enskildes självbestämmanderätt, vilja och integritet.
Alla som bedriver verksamhet i Linköpings kommun ska ha hårda kvalitetskrav som ska följas. Uppföljning ska ske kontinuerligt och även undersöka att de äldre får tid med fritidsaktiviteter på samma sätt som vi kontrollerar hälso- och sjukvård.
Liselotte Fager (KD)
Äldrenämndens ordförande