Berga utvecklas men trafiksituationen oroar

Insändarskribenterna oroar sig över trafiksituationen i Berga.
Insändarskribenterna oroar sig över trafiksituationen i Berga.

Det är oroväckande när kommunalrådet vill bygga mycket på gamla Ridhustomten utan att för ett ögonblick reflektera över vad det innebär för trafiken i och till Berga, skriver insändarskribenterna.

Insändare 16 juli 2021 05:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett glatt besked: nu har Berga åter fått ett bibliotek. Och inte på vilken plats som helst, utan i charmiga Berga slott. Och det innehåller en rejäl satsning på barn- och ungdomslitteratur. Berga by har i sommar fått en spännande barn- och ungdomsverksamhet: ”Lov i Linköping”.

 

Det är tacknämligt att kameror nu äntligen satts upp i Berga centrum. Polisen syns nu oftare i området vilket är nödvändigt. Men bristen på ungdomsverksamhet och lokaler för fritidsaktiviteter är alarmerande. Allt fler bostäder blir klara vid Berga centrum och fler planeras i närheten. HSB vill bygga om och nytt på andra sidan Söderleden och Stångåstaden planerar för nya hus på Pionjärgatan. Men med fler invånare krävs satsningar på mer kommersiell och samhällelig service.

 

ICA fastigheter har köpt Berga Centrum och redan skapat en organisation tillsammans med HSB, Stångåstaden och Heimstaden för att utveckla Berga. Det är spännande, men resultat måste komma snabbt. Fortfarande är det stora hål i parkeringen. 

 

Det stora orosmolnet är trafiksituationen. När pandemin är över kommer trafikinfarkten på Söderleden att återuppstå med förnyad kraft. Och alla stora byggen i Berga förvärrar läget, både under själva byggtiden och när antalet invånare ökar. Det finns inga enkla lösningar, men det är oroväckande när kommunalrådet vill bygga mycket på gamla Ridhustomten utan att för ett ögonblick reflektera över vad det innebär för trafiken i och till Berga. Söderleden som del av Linköpings ytterring måste diskuteras.

Ämnen du kan följa