Behovet att skapa den "rätta" julstämningen

Insändare2022-12-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi närmar oss julen och året går mot sitt slut. Våra tv-kanaler laddar upp för att skapa den rätta julstämningen. I SVT designade Arne Weise och Kalle Anka julstämningen tillsammans under många år. Nu byts programledaren ut varje år. Babben Larsson har uppdraget att tända ljuset och skapa den ”rätta” julstämningen i år.

”Förr i tiden var alla jular så gammaldags. Alla hade den riktiga julstämningen. Sakta snöfall och facklor och slädar och ljus i alla fönster och orgelbrus, var det alltid förr i världen”. 

Så inleder poeten Sonja Åkesson sin dikt ”Julvisa” som handlar om vårt behov av att vilja skapa den riktigt äkta julstämningen. Den stämning vi inbillar oss infann sig förr i tiden.

Frågan är om inte den rätta julstämningen infinner sig först med ett djupare budskap som exempelvis Stig Dagermans: ”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl. Men detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler. En hungrande människa mindre betyder en broder mer”.

Men vem vill väl ha döda poeters sällskap då Kalle Anka och hans vänner är huvudpersoner, åtminstone klockan 15 på julafton?