Barnomsorgen – personal bränns medvetet ut

Ett antal personer har inte beviljats fyra sammanhållna semesterveckor på sommaren, skriver insändarskribenten.

Hoppas bara att de går ut i en massiv strejk och det snarast, skriver insändarskribenten.

Hoppas bara att de går ut i en massiv strejk och det snarast, skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-07-18 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalen i barnomsorg och skola bränns medvetet ut av chefer och kommunledning. Enligt rådande kollektivavtal ska personal i möjligaste mån få ut fyra veckors sammanhållen semester under sommaren. Övrig semester ska den anställde meddela i god tid i förväg. I skrivande stund har ett antal personer i kommunens barnomsorg fritidshem och skola inte beviljats fyra sammanhållna semesterveckor på sommaren. 

Det senaste är även att rektorer nekat personal semester i oktober då de nya direktiven från kommunledningen enligt rektor säger att man endast ska bevilja övrig semester på lov. Skälet är att man inte ska sätta in vikarier och att barnantalet krymper på loven. I övrigt ska man komma överens med sina kollegor om de tycker att det är okej att de förutom sin tjänst även tar arbetspassen för kollegan som utlovats ledighet. Varför ska kollegorna ta ledningens ansvar och säga ja eller nej till sin kollega? 

Hur många lov finns det på höstterminen? Jo, novemberlov och jullov. Ska samtliga personal planera in sin semester då så finns det ingen personal kvar att ta hand om barnen och ungdomarna. Snart, väldigt snart är barnomsorgen och skolan lika illa ute som vården. Hoppas bara att de går ut i en massiv strejk och det snarast.
 

Corren har erbjudit Linköpings kommun att svara på insändaren.