Barnen måste få hjälp att klara sin skolgång

Jag såg "Uppdrag granskning" i SVT den 2 februari och blev verkligen beklämd. Avsnittet visade hur vi behandlar Molly, Ture och Elina, samtliga bokstavsbarn i vårt moderna samhälle.

I dag beräknas att det finns minst 53 000 bokstavsbarn i Sverige. Varför har det blivit så, frågar sig insändarskribenten.

I dag beräknas att det finns minst 53 000 bokstavsbarn i Sverige. Varför har det blivit så, frågar sig insändarskribenten.

Foto: JESSICA GOW/TT

Insändare2022-02-08 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var tragiskt att se hur samhället behandlar dessa barn och det var bara en bråkdel av de barn som finns i dag. I dag beräknas att det finns minst 53 000 bokstavsbarn i Sverige. Varför har det blivit så? 

Jag tror att det finns många förklaringar, men en viktig orsak är den skolreform som genomfördes i Sverige och som gick ut på att betygsättningen ändrades, det infördes mera grupparbeten, lokalerna gjordes om till mera öppna rum. 

När jag själv gick i skolan fanns det något som hette särklass där stökiga barn men även barn med inlärningssvårigheter gick. Dessa avslutade sin skolgång och kom ut i arbetslivet i de flesta fall utan problem. Samhället kräver i dag mycket mera av våra elever. De ska ha gymnasiebehörighet när de går ut grundskolan och den betygshetsen börjar långt ner i skolåldern och blir större och större för varje läsår. Det är en hets som många barn inte klarar av, allra helst inte barn med en bokstavskombination. 

Nej, nu måste det ske ändringar. Barn som har problem måste få möjlighet att klara sin skolgång, men då måste mindre klasser för dessa vara ett krav på varje skola. Kanske kan man samla ett par åldersgrupper i varje sådan klass och med en kvalificerad lärare, en lärare som inte enbart kan lära ut enligt läroplanen utan även kan verka socialt. Får inte dessa samma möjlighet till inlärning så kommer många av dessa ta sina liv och det är inte vad en modern skolgång skall resultera till. 

Det är inte bara barnen som får lida utan även föräldrarna. Det är bara att tänka efter hur det skulle kännas om du var förälder till ett bokstavsbarn. Du vet inte vad som kommer att hända från ena stunden till den andra, vilket i sin tur ofta leder till sjukdom för även föräldrarna eller skilsmässor och inte minst känslan av hopplöshet när man kastas mellan olika instanser i vårt samhälle såsom BUP och socialen med flera. Där är problemet att ingen av dessa inrättningar har ansvaret utan hela ansvaret läggs på föräldrarna som kastas mellan de olika instanserna.

Nu är det dags att ni politiker tar ert ansvar och gör något åt detta samhällsproblem innan det är för sent om det inte redan är det för många uppväxande åldersgrupper av bokstavsbarn.