”Barn, inte fru” kräver förbud även mot kusingifte

Många läsare har nog uppmärksammat annonser, där Plan International uppmärksammar hedersförtryck och skriver ”Vi kämpar för att ingen flicka ska tvingas gifta sig.”

Plan Internationals annonskampanj, här i Corren 12 april.

Plan Internationals annonskampanj, här i Corren 12 april.

Foto:

Insändare2021-05-26 09:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Därför blev undertecknad mycket glad över Liberalernas förslag till partiets landsmöte i höst att utreda förbud mot kusingifte. Det är inte en dag för tidigt.

Om vår feministiska regering hade menat allvar med tomma högtidsord om att motverka hedersförtryck, då hade kusingiften varit förbjudna för länge sedan. Inga röster har krävt förbud varken från höger eller vänster. 

För oss inom vården som sett konsekvenserna av dessa kusingiften, ”giftiga ingiften”, behövs ingen utredning, utan omgående ett förbud. Det är dags att Sverige följer Norges exempel som förbjöd kusingiften i fjol. 

Min dotter med 25 års lärarerfarenhet kan berätta om tomma bänkar vid höstterminens början och om oro från invandrarflickor inför semester i hemlandet, där de misstänker att familjen har förhandlat med släkten om en lämplig kusingemål. 

Hedersförtryck får nu diskuteras mycket tack vare Östergötlands föredömliga arbete från länsstyrelsen, men grundorsaken till att det vidmakthålls, nämligen ingiften måste nu förbjudas.

Det finns många rapporter om ingiftens ökade risk för både kognitiva och motoriska missbildningar.

Från en EU: finansierad utredning 1996 till en artikel i Lancet som läkartidningen publicerade redan 2013 och genetiker Camilla Stoltenberg, som i sin doktorsavhandling från 1998, visade att risken att få missbildade och handikappade barn är dubbelt så stor om föräldrarna är nära släkt med varandra. 

Samma överrepresentation av invandrarbarn på särskolor visade en undersökning i Malmö 1997 och Elisabeth Fernell, barnneurolog redovisade i Läkartidningen 1998 att i Botkyrka fanns det relativt sett 50 procent fler handikappade barn än i landet i övrigt. 

Läkaren Camilla Starck skrev i tidskriften ”Sjukhusläkaren” (24/2 2020) att det är orimligt att inte informera om risker med kusingiften. Hon redogjorde för internationella studier om ingiftens ökade risker.

Ett krav på regeringen borde nu vara kartläggning av kusingiften och dess följder på funktions-och aktivitetsnivå samt föräldrars hemvist.

Tyvärr ser jag ingen annan förklaring från politiker till deras skygglappar än att de inte vill stöta sig med förortens viktiga väljare. Därför ska Liberalernas partistyrelse ha heder av att ha lagt ett förslag om utredning av kusingiften, så kanske Plan Internationell framöver kan skriva ”Barn, inte fru; förbjud kusingiften!”