Både bra och dåligt kommer från religionen

Bästa insändare jag läst på länge!

Jag har lämnat Svenska kyrkan och tror inte på något "liv" efter detta, skriver insändarskribenten.

Jag har lämnat Svenska kyrkan och tror inte på något "liv" efter detta, skriver insändarskribenten.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2021-03-29 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till "När vi talar om religion måste vi definiera religion" (25/3). 

Jag har lämnat Svenska kyrkan och tror inte på något "liv" efter detta. Kan dock förstå hur många som lever "olyckligt" hoppas på ett bättre liv efter detta, men garantier finns naturligtvis inte. 

Och vad jag förstått har heller ingen kunnat berätta hur det varit på andra sidan. Att locka med guld och gröna skogar eller en massa jungfrur för martyrer är lindrande för den som inte ser någon framtid på vår utdöende planet.

Nära döden upplevelser finns dock och beror troligen på hjärnans sviktande funktioner i ett traumatiskt läge. Att vettiga moraliska/etiska regler och lagar finns för ett samhälle är självklart. Både bra och dåligt kommer från religionen. 

Att tro att pandemin är Guds straff är helt stolligt. Ser med förfäran på hur religiösa beter sig i USA. Flydde inte svenskarna från Sverige till USA för att bland annat slippa kyrkans oerhörda makt? 

Med ökad invandring finns dock en stor risk för motsättningar mellan religiösa grupper då man tar med sig sin kultur. Man är rädd för SD men vad händer om till exempel muslimer bildar ett eget parti? KDS fanns ju förr i tiden men har nu blivit omvända till KD, som ett mer "vanligt demokratiskt" parti.