Äventyra inte en fungerande energiförsörjning

Vår regering har nu satt som klimatmål att inga fossildrivna bilar skall få säljas efter 2030 och att Sverige skall vara koldioxidneutralt 2045.

Att förstärka vårt redan svajiga elnät tar nog mer än 25 år, menar insändarskribenten.

Att förstärka vårt redan svajiga elnät tar nog mer än 25 år, menar insändarskribenten.

Foto: Peter Jigerström

Insändare2020-01-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skälet till detta omfattande beslut är att vi därigenom bidrar till att hejda den pågående temperaturökningen som förutsätts bero på den ökade koldioxidhalten i atmosfären, men där även jordens vanliga temperaturvariation kan spela viss roll.

Det är ju även bra att minska/sluta använda fossila bränslen på grund av de skadliga luftföroreningar de skapar. 

Så nu gäller beslutet: Bort med fossila bränslen och ersätt dem med förnybar el från vindkraftverk och solpaneler. Kärnkraften får inte heller vara med för den är inte förnybar. Kvar blir då bara vattenkraft som elleverantör när solen gått ner, vinden mojnat och alla elbilar ställs på laddning. 

Vattenkraften svarar i dag för cirka hälften av vårt energibehov och att bygga ut den i någon större grad är nog inte möjligt. Enligt vad jag känner till är då vår enda chans att bygga nya effektiva kärnkraftverk om vi skall kunna uppfylla vårt stolta klimatmål för någon alternativ till kärnkraften är ännu inte utvecklad. 

Tyskland har en svårare situation än vi eftersom där inte finns någon vattenkraft av betydelse och man beslutat att lägga ner alla sina kärnkraftverk, så Tyskland måste fortsätta med kolkraft och importera kärnkraftsel från Frankrike. 

Ett annat allvarligt problem med vind och solkraft är att effekten varierar snabbt och oförutsägbart vilket kan får spänning och frekvens att sjunka under acceptabla nivåer vilket leder till nedkoppling av hela stamnätet om inte en stor snabb kraftkälla kan gå in och stötta. 

Det medför också att vi måste bygga ut och förstärka vårt redan svajiga elnät, vilket nog tar mer än 25 år och för att bygga nya kärnkraftverk tar det ännu längre tid. Det positiva med nya kärnkraftverk, generation fyra, är att de kan använda det ”utbrända” bränslet, som nu lagras i vattenbassänger i väntan på slutförvar. Ur det har bara en liten del av energin kunnat utvinnas men de nya verken kan ta ut mycket mer.

Min sammanfattning är: Avveckla gärna användningen av fossila bränslen men ersätt dem i en lugn och välplanerad takt så att vår hittills välfungerande elförsörjning inte äventyras, den är en förutsättning för vår fortsatta utveckling och välstånd.

Lars Bomgren, orolig pensionär