Även blankrösterna har ett värde i sig

Att rösta en gång vart 4:e år är väl det absolut minsta man kan förvänta sig av samhällsengagemang, menar insändarskribenten.
Att rösta en gång vart 4:e år är väl det absolut minsta man kan förvänta sig av samhällsengagemang, menar insändarskribenten.

Insändare 23 juni 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Är det någon idé att lägga sin röst i valet” (17/6):

Det är var och en fritt att rösta, men om man inte röstar ska man heller aldrig beklaga sig över hur samhället ser ut eller vart man befarar att samhällsutvecklingen är på väg.

Många blankröster kan vara ett värde i sig, och skulle ge en tydlig signal till de styrande. Men att på valdagen ligga på sofflocket, eller dessförinnan inte ha poströstat, kan mest betraktas som uttryck för passivitet och likgiltighet.

Jag tänker att nog bör man ha någon åsikt om den övergripande rikspolitiken, eller hur regionen eller kommunen styrs eller bör styras. Om man bara är någorlunda ajour bör man ha tillräckliga insikter för att kunna rösta i något av de tre valen; till riksdagen, regionfullmäktige eller kommunfullmäktige. Ett alternativ är att rösta på det parti man tycker är minst dåligt. Men att på valdagen inte förmå sig till att gå till röstlokalen är lite för bekvämt.

Att rösta en gång vart 4:e år är väl det absolut minsta man kan förvänta sig av samhällsengagemang. 

Demokrati är dyrt, trögt och omständligt – men det finns absolut inget bättre alternativ. Låt oss ta vara på den möjlighet vi har att påverka politiken!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa