Att vaccinera oss följer den gyllene regeln

Insändare2022-01-10 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledaren "Även vaccinationsmotståndare har rätt till vård" (28/12):

Citat: För medborgarna i en välfärdsstat kan skatten ses som en obligatorisk försäkring, som ska garantera vård, utbildning och omsorg. Slut citat. 

I alla slags relationer och samhällsfunktioner är ett ömsesidigt givande och tagande en förutsättning för att leva tryggt och värdigt och som också innefattar tillgång till vård, utbildning och omsorg. I vårt lands välfärdssystem ryms en inställning för varje medborgare som kan visa riktningen för att tillvaron ska bli så bra som det är möjligt. Den gyllene regeln som är en etisk princip som finns i många olika läror och som är så fundamentalt svårt att efterleva är att allt vad ni vill att människor ska göra för er, ska ni göra för dem. Dessa mångbottnade och djupa visdomsord kan i vissa avseende vara en färdriktning, en hjälp att pejla ut och hjälpa oss fatta ett beslut eller att se ett ev mål i tillvaron.

Ledaren har starkt reagerat på Jan Guillou och Alex Schulmans ordflyende uttalande i DN och Aftonbladet att vaccinationsmotståndare skulle uteslutas från vård för att på så vis påtvingas att vaccinera sig. Likaså uteslutas från krogar och idrottsevenemang.

Att med tvång från statens sida har vi inte sätt några som helst påbud, endast uppmaningar att göra det som tydligen är den enda och säkra vägen att återta vårt fria liv utan coronans påverkan. 

I ledaren står också att de som vaccinvägrat redan har betalat för sina vård- och begravningskostnader.

Huruvida debet och kredit är utjämnat i vår levnadskalkylering går nog inte att beräkna och där vill jag tro att staten ser på oss med milda ögon. Få av oss människor har livsbetingelser som garanterar oss total hälsa ända tills vi ska lämna jordelivet och därtill med hälsans hjälp intjäna en slant till statsmaskineriet. Är det så kommer nog överskottet någon annan människa till del.

Självklart ska alla människor få den vård som behövs i behovets stund, däri behöver vi inte misstro. Ingen beslutsfattare har yppat sådana förslag utan endast vädjat till oss alla som kan, med undantag av personer där avrådan är sagd. Att vaccinera oss följer vi däri riktningen i den gyllene regeln som innefattas allas bästa mående och vi kan återigen mötas avslappnat och bekvämt i olika sammanhang.