Svar på "Linköpings kommun vansköter Lambohovs herrgård" (15/8):
Kulturfastigheter fick först tillträde till fastigheten under hösten 2019 efter att framlidna Märta Cederbaum, som hade ett livstidsavtal på Lambohovs Säteri, avlidit 2018.
Uppdraget för Kulturfastigheter är att aktivt bevara och utveckla kulturhistoriskt värdefulla byggnadsbestånd och miljöer och medverka till att verksamheten präglas av stort ansvar för tradition och kulturhistoria. Fastigheten och byggnaderna på Lambohovs Säteri har sedan vårt tillträde inventerats och besiktigats för att möjliggöra framtagande av underhållsplaner, vårdplaner och planer för framtida utveckling. Detta är ett mycket tidskrävande arbete i samverkan med flera instanser och myndigheter. Då varje enskild åtgärd kräver noggrann utredning av både sakkunniga och av personer med specialistkompetens är detta något som tar tid.
Även stora investeringar kommer att krävas för att både bevara Lambohovs Säteri och för att möjliggöra att fler Linköpingsbor kan ta del av denna kulturhistoriska skatt. Sedan övertagandet har Kulturfastigheter genomfört en hel del arbete. Bland annat har fasader på huvudbyggnad samt flygelbyggnader lagats och målats. Fjärrvärme har dragits in till huvudbyggnaden för att kunna hålla ett jämnare klimat i byggnaden som är skonsammare för byggnadens interiöra målningar och öka komforten för framtida brukare. Fjärrvärme har också förberetts till flygelbyggnaderna, och en del av huvudbyggnadens målningar har rengjorts. En konserveringsplan finns framtagen i samarbete med Östergötlands Museum för att på bästa sätt bevara målningarna för kommande generationer. Putsning och målning av gårdsstolpar samt nytt staket runt innergården är några andra åtgärder som är utförda.
Underhållsbehovet av Lambohovs Säteri är omfattande och kommer således inte vara klart i närtid utan pågå under många år framöver. Allt underhållsarbete och utvecklingsarbete måste ske i nära dialog med Länsstyrelsen och vi har en pågående dialog med Länsstyrelsen för att förvalta detta byggnadsminne och kulturarv på bästa möjliga sätt.
Efter sommaren kommer vi att kunna möjliggöra för besökare i parken att kunna se en ny men mer tidsenlig bro över dammarna som stämmer överens med byggnadernas tidsepok. Kulturfastigheter har också tagit fram ett förslag på utformning och utveckling av parken med tillhörande vård och skötselplaner med underlag från inventeringar av historiska beskrivningar för att kunna utveckla parken med tillhörande historia och att tillgängliggöra den på ett bättre sätt för besökare.
Förslaget av parkens utformning är inskickat till Länsstyrelsen för handläggning och beslut. Kulturfastigheter kommer att kommunicera förslaget på parken så fort det har godkänts och vi hoppas att kunna påbörja arbetet med parken under våren 2023. Parkytan mellan dammarna och huvudbyggnaden kommer inte och kan inte bebyggas då parken ingår i byggnadsminnesförklaringen. Vi har även börjat att skissa på möjliga användningsområden för flygelbyggnaderna och kommer under hösten även att utreda möjligheten att tillgänglighetsanpassa en del av huvudbyggnaden som ett led i att kunna öppna för besökare.
Vi som är verksamma inom Kulturfastigheter hoppas och tror att kommunens invånare har förståelse för att allt arbetet med utveckling och underhåll av Lambohovs Säteri tar tid. Arbetet kommer att ske i olika etapper och med en förhoppning om att Lambohovs Säteri kommer att kunna bli mer tillgänglig för allmänheten och en pärla att beskåda för många generationer framöver.
Avslutningsvis vill vi också poängtera att en mer omfattande investeringsplan och tillgängliggörande av Lambohovs Säteri inte kan ske förrän det finns hyresgäster och verksamhet som motiverar ytterligare investeringar och utveckling av säteriet.