Att servera mer vegomat borde vara självklart

De 25 000 portioner som dagligen distribueras från Linköpings kommun till skolor och servicehus har stor påverkan på vår hälsa och miljö.

En studie visar att växtbaserad kost är en av de största omställningarna man kan göra för klimatet, påpekar insändarskribenten.

En studie visar att växtbaserad kost är en av de största omställningarna man kan göra för klimatet, påpekar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-04-14 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen har som mål att vara klimatneutralt år 2025 och uppger att måltiderna de serverar är “klimatsmarta”. Samtidigt är det endast 16 procent av dagarna som vegetariskt står som första rätt på menyn.

Det här är inte tillräckligt för att kommunen ska anses ta ansvar för klimatet. Därför har jag skickat in ett Linköpingsförslag med önskan om mer vego i Linköpings kommun. 


Mat står idag för 25 procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser. Kött och mejeriprodukter släpper ut absolut mest. Enligt en uppskattning från Livsmedelsverket står dessa för 15 procent av alla världens växthusgasutsläpp.

Naturskyddsföreningen uppger att kött och mejeriprodukter släpper ut lika mycket som alla världens bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Dessutom kräver produktionen stora mängder vatten och odlingsyta.

Av allt spannmål som odlas används 50 procent till djurfoder och till ett kilo nötkött går det åt 15 000 liter vatten. 


En studie från Lunds universitet visar att växtbaserad kost är en av de största omställningarna man kan göra för klimatet. Så varför satsar inte Linköpings kommun mer på vego? 

Kan det bero på motargument som “växtbaserad mat innehåller inte tillräckligt med näring”? 

Det är falskt. Enligt Livsmedelsverket bör vi äta max 500 gram kött i veckan – annars riskerar vi hälsoskador. De menar också att grönt är positivt för hälsan och att vi med råge kan få i oss allt vi behöver. 

Idag äter vi nästan 70 procent mer kött än på 60-talet. Led vi av näringsbrist då? Icke. Såklart krävs det att utbildad personal tillagar maten, men det har vi ju i Linköping. 

Eller “vego är äckligt och mina barn äter det inte"? Den som frågar en skolelev om hen alltid tycker om maten kommer garanterat få svaret: nej. Vi är människor, vi kan inte tycka om allt. Men att barn skulle ogilla vego just för att det är vego är inte sant.

På Liseberg ökade försäljningen av växtbaserat med 76 procent bara genom att placera de rätterna överst på menyn. En specifik rätt ökade med 275 procent bara genom att få ett tilltalande namn. 

Så om den vegetariska maten är god och serveras med passande tillbehör väljer fler vego. 

Motargumenten håller alltså inte. Jag anser därför att det är en självklarhet att mängden vego ökar i Linköpings kommun.