Att resa kollektivt skall vara enkelt

Nyss hemkommen från en tids vistelse i Tyskland slås man av att det där i regel är mycket lätt och oftast billigt att resa kollektivt.

Det skall vara okomplicerat att få fatt i en biljett, menar skribenten.

Det skall vara okomplicerat att få fatt i en biljett, menar skribenten.

Foto: Peter Jigerström

Insändare2020-03-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta eftersom man – jämfört med exempelvis Linköping – förstår att det gäller att uppmuntra resandet, inte minst det spontana, genom att tillhandahålla flera sätt att betala. 

Du kan skaffa en app, du kan betala med kort och du kan betala kontant. Vid alla tågstationer och de flesta buss/spårvagnshållplatser finns en automat som både tillgodoser flera typer av biljetter, ger flera val på vanliga resesträckor, som passar de flesta resenärer och också ger olika betalningsalternativ. Och du får växel tillbaka vid kontantbetalning! Dessutom kan du köpa biljett av buss/spårvagnschaufförer.

Man förutsätts ha en biljett, som alltså inte behöver kontrollera av konduktör/chaufför, utan bygger på ett system med plötsliga kontroller och kraftiga böter. Säkert billigare också.

Måste du åka kollektivt i Östergötland då bör det vara enkelt att få fatt i en biljett. Nu har det blivit så komplicerat att Östgötatrafiken går ut och erbjuder kurser i hur man använder deras reseapp. Ja, här i länet måste du ha gått kursen för att resa och dessutom kan du komma att uppleva att din hållplats dragits in.

Det skall  vara okomplicerat att få fatt i en biljett, inte vara beroende av individens teknikståndpunkt. Ju enklare – desto fler resenärer på sikt.

Christer Weinhardt, sällanåkare