Att höja OB-tillägget är viktigt

Debattörerna lovar att höja OB-tilläggen för bland annat undersköterskor om de får leda regionen efter valet.

Debattörerna lovar att höja OB-tilläggen för bland annat undersköterskor om de får leda regionen efter valet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-07-26 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Genomför det ni har lovat” (Corren 15 juli).

Tack ”Hoppfull medarbetare i Regionen” för att du lyfter upp behovet av att genomföra de löften som finns gällande ersättningar till regionens medarbetare. Moderaterna och Kristdemokraterna, som tyvärr just nu är i opposition, har länge drivit att OB-tillägget måste höjas. Vi har det som ett av flera förslag i vår budget, där vi också avsatt 60 miljoner kronor för detta till att börja med. 

Under våren fick vi även gehör från de övriga partierna i regionen att utreda höjt OB-tillägg som ett sätt för att underlätta bemanningen på helger och kvällar. Många av satsningarna som gjorts de senaste åren har specifikt riktat sig mot sjuksköterskor i så kallad 24sju-verksamhet. De är mycket viktiga, men vi vet att det även behövs andra medarbetare så som undersköterskor, vårdadministratörer med mera för att vården ska fungera. Därför ser vi just höjt OB-tillägg för flera olika yrkeskategorier som ett viktigt komplement. 

Vi moderater och kristdemokrater står fast vid vårt löfte om att när vi förhoppningsvis får leda regionen efter valet så kommer vi att se till att höjt OB-tillägg är en av de första åtgärderna vi vidtar.