Atomåldern inleddes i Berlin 1938

.

Insändare2020-05-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Coronapandemin har blivit en ögonöppnare", 2/5.

Arne Thorfinn är ute i ett angeläget ärende, men han har fel när han i sitt inlägg skriver ”Atomåldern började 1905 när Albert Einstein kom på hur man spränger stora bomber”. 1905 lade Einstein fram speciella relativitetsteori, en teori om tid, rum, energi och massa, och det är från den som formeln e=mc2 kommer. 

Om atomåldern inleddes någonstans så var det i Berlin 1938, då de tyska kemisterna Otto Hahn och Fritz Strassman i ett experiment lyckades klyva urankärnor, utan att förstå vad de faktiskt hade upptäckt. Förklaringen kom i början av 1939, då deras tidigare medarbetare Lise Meitner (som fått fly till Sverige, undan hitlerismens förföljelser) insåg att den i experimentet frigjorda energin måste bero på att en del av urankärnans massa omvandlades till energi. 

De flesta fysiker förstod snart att det här fenomenet kanske skulle kunna användas i ett vapen, och några av de europeiska forskare som sökt skydd i USA övertalade Einstein att underteckna ett brev till president Roosevelt, där denne uppmanades att påskynda forskningen i kärnfysik, för att inte låta sig överrumplas av nazisterna. Det var Einsteins enda insats i sammanhanget. I det efterföljande Manhattan-projektet, där bland annat Hiroshima- och Nagasaki-bomberna utvecklades, tog han ingen del.

Björn Ehnberg