Återställ det raserade civilförsvaret

Vi lever i en osäker tid med nya utmaningar och hot. Den 23 september 2020 undertecknade vi en trilateral avsiktsförklaring som syftar till att stärka vårt militära operativa försvarssamarbete.

Äntligen har det hänt något mycket positivt efter all ovisshet i försvarsfrågan, menar skribenten.

Äntligen har det hänt något mycket positivt efter all ovisshet i försvarsfrågan, menar skribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-10-03 09:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orden är tagna ur en debattartikel i DN 24 september, skriven av de svenska, norska och finska försvarsministrarna.
Äntligen något mycket positivt efter all ovisshet i försvarsfrågan. Något mera kostnadseffektivt och samtidigt avskräckande för det maktdemonstrerande Ryssland kan vi nog inte uppbringa.

Lika viktigt är att vi återställer det raserade civilförsvaret. Det skulle ge oss en avskräckande seghet. Här kan en framåtriktad omställning av samhället utnyttjas för att hålla totalkostnaderna nere. Men det kräver att våra rikspolitiker påbörjar omställningen nu. I regioner och kommuner saknas den helhetsbild som krävs. Politiker på den nivån tillhör en förgången tid ur alla synvinklar.

Verkligheten har nu sprungit ifatt Preemraff, som drar tillbaka ansökan att få öka koldioxidutsläppen med en miljon ton om året. Man vill nu satsa på produktion av förnybar energi, enligt Ekot den 28/9. 
Det skulle stärka civilförsvaret om vi blev självförsörjande på drivmedel för oelektrifierade järnvägar, spårvagnar och landsvägsfordon.

Lokalt kan vi mildra klimatkrisen genom att avbryta miljardupphandlingen av 11 års busstransporter till Linköping söderifrån och låta järnvägarna överta denna trafik. Ortsbefolkningen längs båda vägarna borde slippa långfärdsbussarna och deras kundovänliga och stolligt dyra specialhållplatser. Då kan även en ombyggnad av väg 35 skjutas framåt i tiden.