Arbetsterapeuter får vardagen att funka

Den 27 oktober firar vi Arbetsterapins dag, World Occupational Therapy Day. Arbetsterapeuter är en liten men viktig yrkeskår och vi vill passa på att lyfta det vi bidrar med varje dag i Östergötland.

Insändare2021-10-27 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En sjukdom eller funktionsnedsättning kan drastiskt förändra livet för en själv, men även personerna runt omkring. Självklara aktiviteter som att borsta sina tänder eller duscha kan plötsligt bli svåra. En arbetsterapeut kan ta fram strategier och anpassa aktiviteter eller miljön för att få vardagen att fungera igen så att du kan vara delaktiga i samhället och känna att livet är meningsfullt.

Som arbetsterapeuter ställer vi oss frågan vad som är viktigt för personen framför oss. Vi ser hela människan och tar hänsyn till hela situationen. Alla fungerar olika, men tillsammans kan vi stötta personen att hitta tillbaka till en vardag fylld av lek, arbete, fika och allt annat som kan göra livet och vardagen meningsfull, och så tandborstningen förstås. 

Arbetsterapeuter möter personer i deras hem, på sjukhus, vårdcentralen, inom elevhälsan, psykiatrin eller BUP, äldreomsorgen och på Arbetsförmedlingen. Arbetsterapeuter jobbar med rehabilitering, habilitering, hjälpmedelsförskrivning och kan arbeta förebyggande för att främja hälsa och förhindra uppkomst av skada eller sjukdom.

Under pandemin har många drabbats av uppskjuten rehabilitering och pausad arbetsträning. Nu när den mest akuta fasen är över är det viktigt att arbetsterapeuter i Östergötland med full kraft kan återgå till det vi är bevisat effektiva på – att stötta människor att få balans i vardagen utifrån de nya förutsättningarna som en förändrad livssituation innebär. Det gäller inte minst dem som fått postcovid.

Så tveka inte att ta kontakt med en arbetsterapeut om du, eller någon du känner behöver stöttning i att få vardagen att funka.