Arbetslösheten måste gå ner i Sverige

Med ett samhälle där färre jobbar krävas att något justeras för att stat/kommun ska ha råd, menar insändarskribenten.

Med ett samhälle där färre jobbar krävas att något justeras för att stat/kommun ska ha råd, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-03-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har alldeles för hög arbetslöshet. Under lång tid har arbetslösheten legat runt 7 procent, men har nu nått 8,5 procent. 

Sverige är det land i EU som har tredje högst arbetslöshet, där bara Spanien och Grekland är sämre. Kanske inte länder som vi själva vill förknippa oss med när det gäller ekonomi? Närliggande ekonomier som till exempel Danmark ligger på 5,0 procent och Tyskland 3,1 procent. 

Har inga siffror på hur mycket vi förlorar på dessa procent, men det är självfallet stora summor. Förlorad skatteinkomst primärt, men sekundärt kan det leda till bidragsberoende, utanförskap, kriminalitet. Med ett samhälle där färre jobbar och där fler ska få välfärd kommer det krävas att något justeras för att stat/kommun ska ha råd. 

Det finns tre sätt att lösa problemet på som jag ser det: Sänk standarden på välfärden, öka redan höga skatter, eller att fler de facto jobbar. Det bör vara en topprioritet hos alla partier att få ner arbetslösheten så fort det bara går, så fort inflationen har gått ner lite. 

Kan Tyskland och Danmark, då kan nog Sverige också.