Är projektet med polisvolontärer nedlagt?

Är verksamheten med polisvolontärer nedlagd, undrar insändarskribenten.

Är verksamheten med polisvolontärer nedlagd, undrar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-05-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Polisen i Linköping, under ledning av Björn Folkesson, utbildade för drygt fem år sedan 25 polisvolontärer vars uppgift var att skapa trygghet i Linköping vid vissa händelser såsom trygghetsskapande vandringar vid skolavslutningar, nollningar, valborg med mera.

Vi skulle bistå polisen vid festivaler, idrottsevenemang, marknader och större affärshelger samt delta vid brottsförebyggande informationskampanjer om inbrott, langning, bedrägerier, kontroll av cykelbelysning med mera.

Under de första två åren efter utbildningen var vi ute på många uppdrag och fick mycket uppskattning av allmänheten och näringsidkare.
De senaste tre åren har vi inte hört något från polisen. Vi hade säkert kunna tillfört ytterligare trygghetsskapande åtgärder tillsammans med FRG, frivilliga resursgruppen i kommunen, vid de skjutningar som har drabbat Linköping.

Övriga arrangemang där vi kunde ha varit delaktiga är förra årets SM-vecka i Linköping, konserter på Stågebrofältet, skolornas nollningsaktiviteter.

Är verksamheten nedlagd borde vi som ställt upp få reda på detta.

Hans S

Svar från polisen:

Polisområde Östergötland har en befintlig volontärverksamhet inom LPO Motala. I övriga lokalpolisområden har verksamheten varit vilande sedan covid-19-epidemin. 

Med beslut våren 2023 kommer polisområdets ledning att genomföra en nystart av volontärverksamheten i länet med start under hösten 2023. Detta uppdrag kommer att ledas av en volontärsamordnare som kommer att utses i närtid. 

För vidare frågor kring detta arbete och processer kring volontärverksamheten hänvisas till polisområdets ledning samt befintlig brottsförebyggande samordnare Stefan Holgersson. 

Magnus Sandberg, samordnare PO Östergötland