Lägg där till matkostnad på 4 556 kronor och en omsorgsavgift på upp till 2 359 kronor per månad. Varje besök av sjuksköterska kostar sedan 100 kronor. Alltså upp till 14 255 kronor/månad om man träffar sjuksköterska 2 gånger/månad.
Tack och lov kan man ansöka om bostadstillägg, för annars hade inte pensionen på drygt 11 000 kronor räckt! Åtvidabergs kommun – är det här verkligen rimligt?
Lägenheten på boendet är cirka 35 kvadratmeter. En anledning som angavs till att man skulle renovera var arbetsmiljöskäl, badrummen var för små. Det förstår jag, men då borde rimligen en större del av kostnaden kunna läggas på kommunen. Nu får de äldre ett rum som till stor del består av ett toppmodernt badrum med höj- och sänkbar toalett och handfat, en (orenoverad) klädkammare och en icke möblerbar hall. Arbetsmiljömässigt är de nya rummen väldigt moderna med bland annat taklyft, men hur tänkte man när man satte kylskåpet i golvnivå? De gamla kan ju inte böja sig så lätt. Kylskåpet öppnas mot den enda vägg där man möjligen kunde ha haft en bokhylla och ett köksbord. Fint och modernt blev det – men inte så praktiskt och ombonat för den boende.
Jag vill verkligen inte vara gnällig, men Åtvidabergs kommun – hur kunde det bli så här?
"Förundrad anhörig"
Svar från Åtvidabergs kommun:
Din insändare lyfter en viktig fråga för de äldre som bor i våra äldreboenden, och jag är glad att jag får ta del av dina synpunkter på utformningen av lokalerna samt möjlighet att svara på dina frågor. Kommunens äldreboenden ägs av den kooperativa hyresgästföreningen Kopparsvanen. Föreningen är inte vinstdrivande, så den hyra som tas ut är "självkostnadspriset" för vad lokalerna kostar. Renoveringen sker med beaktande av vad som bedöms vara möjligt att ta ut av den äldre i hyra. Det innebär att vissa saker väljs bort, men renoveringen innebär ändå en nödvändig standardhöjning till ett ändamålsenligt boende för den äldre och en bättre arbetsmiljö för personalen.
Insändarförfattaren beskriver hur den äldre som bor i ett renoverat boende påverkas av en ökad hyra. Författaren önskar att de äldre får hjälp med en del av kostnaden för den ökade hyran, och så sker faktiskt indirekt. Förutom ett höjt bostadstillägg, så finns det inom ramen för omsorgsavgiften ett förbehållsbelopp. Enkelt förklarat innebär det att det räknas ut ett minsta belopp som den äldre ska ha kvar när hyra, mat och omsorgsavgift är betald. Konsekvensen av den höjda hyran kan således bli att den enskildes omsorgsavgift minskar och därmed en indirekt kompensation. Det sker alltid en individuell bedömning och målsättningen för kommunen i alla insatser är goda levnadsvillkor för den äldre.
Sara Waernér, socialchef