Polisen, ni borde lyssna på oss som bor i Berga

När vi kör ut bilen från ett större garage på en adress i Bergas ytterkanter ser vi två polisenheter stanna till. De går raskt in i garaget tillsammans med en spårhund.

En kamera i Berga centrum är bra, men det kommer inte räcka, skriver insändarskribenten.

En kamera i Berga centrum är bra, men det kommer inte räcka, skriver insändarskribenten.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2021-06-18 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi gissar att de ska söka efter knark, men de vill såklart inte säga vad det handlar om. 

Tidigare på eftermiddagen har vi sett fyra ungdomar sitta och röka ”starka cigaretter” vid en grillplats i närheten av garaget. Vi känner igen beteendet då ungdomarna hela tiden spottar på marken, delar på cigaretten och att det kommer en speciell rök som inte vanliga cigaretter ger ifrån sig. 

Två av ungdomarna ser ut att vara påverkade av något starkt. Vi ringer polisen som skickar en patrull. Den visar sig ute vid gatan. Ungdomarna blir då direkt obekväma och lämnar platsen i sakta mak. Några timmar senare är två av dem tillbaka, tillsammans med en ung tjej. 

Vi blir paffa och tycker det känns absurt. Vi ringer ju faktiskt och tipsar polisen om vad vi tror är knarkande ungdomar. Vi ser det med våra egna ögon. Vi reagerar och tipsar. Nästan samtidigt, cirka 500 meter bort, letar polisen efter misstänkt brottslighet i ett garage. Vi gissar att det är en del av den stora operation som svensk polis nyligen berättat om på en presskonferens.

Vi är inte FBI såklart och att polisen undersökt några ungdomar som kanske använder narkotika leder nog inte till en stor nyhet att presentera på en presskonferens. 

Men vi har också ögon och öron. Vi vanliga medborgare, som drabbas av kriminalitet och som tyvärr också får kunskap om den i vissa fall. Lyssna gärna på oss. Vi kan berätta var knarket används. I alla fall där vi sett det.

All heder åt de arbetande poliserna på fältet. Men vi kan ibland undra över om chefer lyssnar på medborgarna. Är FBI viktigare att jobba med än tips från allmänheten?

På väg hem från ett ärende åker jag förbi Berga centrum och ser den nya kameraövervakningen. Några hundra meter därifrån ser jag två tjejer i tonåren kasta sten mot en lampa. Som tur är de dåliga på att sikta. Jag stannar till och tittar på dem. Då springer de därifrån. 

Det verkar som om en del har det lite tråkigt och att de söker spänning, en kamera i centrum är bra, men det kommer inte räcka. Fler kan behöva engagera sig för att få båten på rätt köl. 

Bergabo
 

Svar

Polisen i Linköping finns till för medborgarna och de tips ni lämnar är oerhört värdefulla för oss och är många gånger avgörande för att vi både ska upptäcka brott men också lyckas i våra brottsutredningar. Vår ambition är att vi ska försöka möta de tips vi får in och arbeta med dem. Där når vi dock inte alltid fram eftersom vi måste göra prioriteringar och styra våra resurser dit de behövs mest för stunden. 

Vi har hittills gjort en hel del förebyggande åtgärder i Berga delvis tillsammans med kommunen och fastighetsbolag, bland annat förändrade öppettider på bankomaten samt den övervakningskamera som du nämner. Berga är ett av de områden i Linköping som vi lägger extra resurser på för att skapa trygghet och finnas till för våra medborgare. Vi behöver fortsätta det arbetet.

Fortsätt hör av dig till oss när du ser något som upplevs som otryggt, det är det bästa sättet för oss att fånga upp oro och veta vilka platser vi behöver lägga våra resurser på.

Lyssnar vi chefer på medborgarna? Absolut, blir mitt svar. Det som medborgarna tipsar oss om både vad gäller individer och platser ligger till grund för hur vi prioriterar vårt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef Linköping