Ständigt kan man läsa om hur mycket mat som slängs. För en tid sedan hade SvD rubriken ”En tredjedel av all mat slängs”. Varje år slänger konsumenter i rika länder nästan lika mycket mat (222 miljoner ton) som hela nettoproduktionen söder om Sahara (230 miljoner ton). Varje svensk slänger i snitt hela 45 kilo ätbar mat per år. Tvärtemot vad många tror är hushållen de största syndarna när det gäller onödigt matsvinn. Hur kan det vara möjligt?! Aldrig någonsin har jag kastat mat, och jag begriper inte hur man kan göra det. För mig har det alltid varit helt otänkbart att lägga mat bland sopor, det är trots allt livsmedel – inte sopor.
Livsmedel är oftast fullt ätbar långt efter utgångsdatum, i en del fall flera år efteråt. Jag äter alltid upp den mat jag lagar eller tar på restaurang, och om jag någon gång inte orkar äta upp allt sparar jag den självfallet till senare. Varför kasta mat som man kan äta? Som en åtgärd för att minska det galna matsvinnet har FN tagit initiativ till den internationella Matsvinnsdagen som infaller den 29 september. Reflektera denna dag över om det är rimligt att kasta mat.