Är det lagligt av affärer att inte ta kontanter?

Jag möter allt som oftast när jag är i affärer att de inte tar emot kontanter. Min fundering är om det är lagligt att vägra kontanter.

Insändare 26 oktober 2021 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige är valutan kronor, och den valutan ges ut av Sveriges Riksbank, dels tryckta sedlar dels präglade mynt. Dessa är det betalningsmedel som enligt Svea rikes lag skall användes vid köp av varor och tjänster, något annat beslut är inte taget av riksdagen vad jag vet. Det var ju bara några år sen det kom ut uppdatering av våra sedlar och mynt, det verkar ju onödigt om de inte skall användas. Så i första hand skall samtliga affärer ta emot kontanter, vårt lands betalningsmedel. Utöver detta kan kunden om så önskas betala med swish, kontantkort och så vidare vad som finns i den moderna digitala världen, men det skall vara valfritt. Men kontanter är och skall så förbli det första alternativet att betala vid handel av varor och tjänster. Detta borde vår handlingsförlamade regering ta tag i.

Affärerna skall väl inte själva bestämma om denna fråga. Det finns faktiskt fortfarande människor som saknar moderna betalningsmöjligheter eller inte vill bli beroende av smartphones alternativa värld.

 

I det alltför fort uppkopplade samhället är det nu inte möjligt att åka buss utan smartphones. Det går inte parkera bilen på ett flertal parkering, man skall skicka ett sms så får man en räkning på mobilen som skall betalas via mobil eller dator. Även där är det kört för de som inte hänger med i den skenande utvecklingen. 

Min egen tolkning är att beslutsfattare i samhället inte kan inse att alla inte har dessa tekniska färdigheter eller saknar dessa tekniska leksaker. Än är det inte lag att man måste ha det. Än så länge går det tack och lov att sätta på tv:n, öppna kylskåpet och sätta på spisen utan att skicka ett sms eller logga in med bank-id. Gå på bio är det slut med också, de tar inte kontanter. Pengar tar inte folk emot längre, kan du swisha mig i stället blir svaret. Allt detta gott folk är ren diskriminering av den teknikavvaktande generationen. 

Tack för mig, nu skall jag åka och köpa en kvällstidning, om de tar kontanter vill säga, annars får det bli en gratistidning.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa