Är det kollegan som ska lösa att fritidspedagoger får semester?

Fortsätter detta orättvisa system finns det snart inga fritidspedagoger kvar att bevilja semester oavsett tid på året, skriver en före detta fritidspedagog.

Nu har en del verksamhetschefer beslutat, på direktiv uppifrån sägs det, att även de som har semestertjänst ska bli tvungna att ta ut sin övriga semester på skolloven då det saknas vikarier som kan täcka upp semester på annan tid under året, skriver en före detta fritidspedagog.

Nu har en del verksamhetschefer beslutat, på direktiv uppifrån sägs det, att även de som har semestertjänst ska bli tvungna att ta ut sin övriga semester på skolloven då det saknas vikarier som kan täcka upp semester på annan tid under året, skriver en före detta fritidspedagog.

Foto: FREDRIK SANDBERG/ TT

Insändare2024-09-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Linköpings kommun har de flesta i skolan en uppehållstjänst, vilket innebär att man till exempel som lärare har ledigt på skolloven. Inom barnomsorgen och fritidshemsverksamheten är det vanligast med semestertjänst. 

Det har inneburit att du kunnat begära semester när det passade dig och din familj att du var ledig. Begärde du ledigt minst två månader innan du ville vara ledig skulle det mycket till för att du inte skulle få det.

I dag har vi en semesterlag som säger, "Huvudregeln är att en arbetstagare har rätt att få ut semester som en sammanhängande ledighet under minst fyra veckor under juni–augusti, den så kallade huvudsemestern", alltså vecka 23 till 35. I Linköpings kommun nekar rektorer för fritidshem sina anställda att vara lediga från vecka 32 och ordnar dessutom inte så att de får fyra veckor sammanhängande semester under juni till augusti. 

Ett av skälen påstås vara vikariebrist. Det kan ju knappast vara den anställdas problem att lösa med indragningar i sin semester.

De flesta som arbetar på fritidshem i Linköpings kommun har mer än 20 semesterdagar per år. Nu har en del verksamhetschefer beslutat, på direktiv uppifrån sägs det, att även de som har semestertjänst ska bli tvungna att ta ut sin övriga semester på skolloven då det saknas vikarier som kan täcka upp semester på annan tid under året, om inte kollegorna säger att det är okej med semester annan tid. Helt plötsligt försvann arbetsgivaransvaret och las ut på kollegorna. 

Vid en förfrågan till avdelningschefen för grundskolan, Christel Horsak via mejl, svarar hon så här:

"När medarbetare lämnar önskemål om ledighet så är det närmsta chef som bedömer om det är möjligt att bevilja önskan om ledighet. Hänsyn behöver tas till alla medarbetares önskemål och verksamhetens behov. Medarbetare ska i god tid få besked om man får semester enligt önskemål. Alla medarbetare i Linköpings kommun lämnar önskemål om semester som närmaste chef beslutar om."

Om jag ska tolka detta så innebär det:

* Att närmaste chef alltså inte behöver bry sig om semesterlagen.

* Att det inte finns behov av personal på loven utan endast under skolåret i övrigt. 

* Att fritidshemspedagogiken inte är något att bry sig om?

Fortsätter detta orättvisa system finns det snart inga fritidspedagoger kvar att bevilja semester oavsett tid på året.

Git Bock, före detta fritidspedagog och facklig förtroendeman

Svar från Linköpings kommun:

I Linköpings kommun arbetar vi för att säkerställa att semesterlagen följs för alla medarbetare, även inom fritidshemmen. Lagen ger rätt till fyra sammanhängande veckor semester under sommaren. Rektorerna, som närmaste chefer, har ansvar för att planera verksamheten så att detta kan genomföras. Samtidigt måste de också se till att verksamheten fungerar året runt. Därför behöver bemanningen anpassas efter behovet under olika tider på året, till exempel under skollov är det oftast färre barn på fritidshemmen, vilket gör att bemanningen kan anpassas efter antalet barn som är där. 

Vi jobbar också för att fritidshemspedagogiken ska värderas högt och att personalens arbetsvillkor respekteras. Utbildad och erfaren personal är viktig för att kunna ge eleverna en bra verksamhet, även under lov. Därför behöver rektorerna se till att det finns tillräcklig bemanning för att uppfylla verksamhetens krav, även om det ibland innebär att alla inte kan få semester exakt när de vill.

Vi är medvetna om de vikarieutmaningar som kan uppstå och jobbar aktivt med att hitta lösningar för att täcka personalbehovet. Målet är alltid att följa lagar och regler, och samtidigt säkra en trygg och kvalitativ verksamhet för barnen.

Robert Bredberg, utbildningsdirektör