Svar på debattartikeln "Så kan lokalt och eko gå hand i hand" (22/12):
Två ekobönder skriver i Corren bland annat ”Leta efter EU-lövet eller KRAV-loggan när du köper din julmat, då får du ekologisk mat som bidrar till ett bättre samhälle”. De anser alltså att ekologisk odling är bra för samhället. Vilka vetenskapliga studier har visat detta?
Det finns inga entydiga vetenskapliga bevis för att ekologiskt odlade livsmedel är hälsosammare än konventionellt odlade (ICROFS).
Agrifood Economics Centre, Lund har just avslutat ett projekt, där man har gått igenom tidigare forskning om ekologisk odling. Utredarna tittade på tre miljöfaktorer: Biologisk mångfald, näringsläckage och utsläpp av växthusgaser. Om miljöpåverkan beräknas utifrån hur mycket mark som behövs för att producera en viss mängd livsmedel, så visar studien att ekologisk odling bara har en effekt på biologisk mångfald. Utsläppen av växthusgaser och näringsläckage kan öka om samma mängd livsmedel ska produceras med ekologiskt i stället för konventionellt jordbruk. ”Vi drar slutsatsen att det inte är givet att ekologisk odling är bättre för miljön än konventionell odling. Det är därför inte självklart att ekonomiskt stöd till ekologisk odling kan motiveras utifrån hänsyn till miljön”, säger en utredare.
Ekologiskt odlade livsmedel är dyrare än konventionellt odlade. År 2030 ska 60 procent av all mat som serveras i kommuner och regioner vara ekologisk. Är det bra för kommuner och regioner att de får dyrare mat? I dag utgör den ekologiska odlingen 20 procent av arealen (Jordbruksverket) men svarar enligt Lantmännen bara för 10 procent av den odlade livsmedelsproduktionen. För att komma upp i samma mängd odlade livsmedel vid ekologisk odling som vid konventionell odling, så behöver man odla på mark, där man i dag har stor biologisk mångfald.
För att mätta jordens ökande befolkning behövs mer livsmedel. Att i det läget minska den mängd livsmedel som Sverige producerar genom att gå över till ekologisk odling, anser jag vara osolidariskt. Utsläppen kommer att öka eftersom få länder har så hög klass på sin matproduktion som Sverige.
”Glöm aldrig att om all världens livsmedel hade producerats på samma sätt som i det svenska jordbruket, hade vi varit väldigt många år närmare uppsatta utsläppsmål” (ordförande LRF Östergötland). Hon menar att vi har ett ansvar att producera mer mat än i dag, inte bara till oss själva utan också till andra.
Är det bra för samhället att öka utsläppen genom att ha ekologisk odling?