Ändra beskedet om markförsäljning i Malmslätt

Det går mycket väl att sälja marken till föreningen och på koncernnivå få samma årliga avkastning som dagens avgäld, menar skribenten.

Det går mycket väl att sälja marken till föreningen och på koncernnivå få samma årliga avkastning som dagens avgäld, menar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-05-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samhällsbyggnadsförvaltningens negativa besked angående önskemålet från de boende i BRF Vintunnan, Malmslätt, om att köpa mark, bör inte bli kommunens slutliga ställningstagande. 

Politik bör ha fokus på att lösa problem för medborgarna. Mot bakgrund av tidigare lämnat positivt besked, skapar man nu istället ett problem.

Tomträttsavgälden utgår från en ränta på 3 procent. Kommunen placerar kapital långsiktigt till cirka 2 procent, därtill äger man bolag som arbetar med avkastningskrav på 5-6 procent. Det går mycket väl att sälja marken till föreningen, placera kapitalet och på koncernnivå få samma årliga avkastning som dagens avgäld. 

Att resonera som att kommunen inte har en gemensam budget, där man kan flytta medel från kommunstyrelsen till en nämnd är inte rimligt. 

En försäljning av marken till föreningen överenstämmer även bättre med de principer om värnande av äganderätten som den nuvarande majoriteten gått till val.

Politiska program bör tillämpas även efter att väljarna röstat och fullmäktige antagit majoritetens program. 

Michael Cocozza (L)