Ambulansavgift ställer folk i knepig situation

Vi kunde läsa i tidningen att det blir en avgift på att få skjuts med ambulans till sjukhuset. Det väcker ganska många frågor om tjänster som beställs av en person men ska betalas av någon annan, menar insändarskribenten.

Det är väl rimligtvis den som får nytta av skjutsen som ska betala, men hen kanske inte kan fatta beslutet i den situationen, menar insändarskribenten.

Det är väl rimligtvis den som får nytta av skjutsen som ska betala, men hen kanske inte kan fatta beslutet i den situationen, menar insändarskribenten.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2023-11-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är väl rimligtvis den som får nytta av skjutsen som ska betala, men hen kanske inte kan fatta beslutet i den situationen. 

Den som ligger på öppen gata medvetslös eller okontaktbar verkar naturligtvis vara i behov av en ambulans. Men – har hen råd med en sån? Och behövs det verkligen? Om någon är skadad och samtidigt kan tala för sig, vad säger hen då om en utgift som kanske gräver ett för stort hål i plånboken? 

Att den som beställer ambulansen ska få räkningen verkar inte så smart, det minskar ju intresset för att göra en insats för en medmänniska. 

Det är ju självklart att någon som verkar illa ute behöver en ambulans, kan man ju tycka. Men kanske inte alltid? Kan det vara en trivial avsvimning som personen snart vaknar till från eller någon som har haft en stroke för en tid sedan och ännu inte återfått full talförmåga?

Det här ställer ändå allmänheten i en än knepigare situation i lägen där det kan vara svårt nog att reagera rätt ändå.

Jo, jag förstår att kostnaderna skenar för sjukvården. Vårt samhälle blir kollektivt allt sjukare, så den enda möjliga vägen borde vara att satsa på friskvården. Om det offentliga börjar servera mat vi kan hålla oss långsiktigt friska på, krafttag tas mot hat och statusstress på sociala medier, fysisk rörelse byggs in i samhället till exempel med minst två idrottslektioner per vecka, slopa onödiga mediciner och sprutor, friskvård även till timanställda och arbetslösa, med mera, så borde sjukvården klara sig på givna anslag med marginal.

Tänk om!