Ännu en skjutning – nu får det väl ändå vara nog?

Jag läser om ytterligare en lokal skottlossning i tidningen, har börjat blanda ihop dem nu, var det en gruppering som hämnades på den förra?

Dramaserien "Tunna blå linjen" om polisens arbete i Malmö illustrerar väl dagens situation, skriver insändarskribenten.

Dramaserien "Tunna blå linjen" om polisens arbete i Malmö illustrerar väl dagens situation, skriver insändarskribenten.

Foto: SVT

Insändare2021-09-13 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eller var det en helt ny fejd som slutade med 15 skott mot en busskur? Läser om en kallblodig avrättning i kvarteren där jag lekte som barn. 

Samhällets ytterst ansvariga svamlar samma ihåliga klyschor "Avskyvärt! Vi måste ta krafttag". 

De operativa poliserna suckar och gör hjältedåd trots urvattnade resurser, en tandlös lagstiftning och att de egentligen har en organisation, skapad av chefer och politiker, för att utfärda pass, jaga fyllon och trimmade A-traktorer.

 

Situationen illustreras bra i tv-serien "Tunna blå linjen" och särskilt av karaktären äldre desillusionerad polis: "Det är två olika synsätt som krockar – gamla föreningssverige kan aldrig gifta sig med det nysvenska klansamhället. Det säger sig självt. Det finns för få Zlatan och för många gangstrar. Det enda som funkar är att hugga huvudet av tupparna". (SVT play, avsnitt 6,12 minuter in).

Nu är detta fiktion och det finns givetvis fler nyanser, men vi fortsätter envist att försöka gifta bort föreningssverige, trots tydliga bevis på att metoden inte fungerat. 

Brottsförebyggande rådets rapporter (senast BRÅ 2021:9), uttalanden från polischefer i Göteborg med flera, gör det ställt bortom all rimlig tvivel att det finns en koppling till etnicitet, punkt slut. Låt oss börja i den änden för omväxlings skull.

Varför, spelar ingen roll längre, vi är långt förbi det. Men vi har ingen aning om hur man hugger huvudet av tupparna för det har vi inte gjort innan.

Det är högst sannolikt att det är ditt fel att vi kommit hit. Dig som jag tidigare respekterat som bärande pelare i vårt samhälle, du som lägger din röst på S eller C.  Du som förfäras av SD:s framgångar i opinionen utan att riktigt ha belägg för varför.

Men SD är de enda som påtalat problemet tidigt och nu låter nästan alla andra partier som bleka kopior. 

 

För att bromsa denna utveckling så behövs ett paradigmskifte inom svensk politik, nu direkt. Vi måste komma tillbaka till det sunda förnuftets resonemang och prova pragmatiska lösningar på svåra problem. Se och lära oss av våra nordiska grannländer utan att kalla dem rasister. 

Förmår vi det? Alternativet är att skaffa skottsäkra västar åt våra barn. Och nej, det är inte "populistisk eller rasistisk skrämselpropaganda". Den verkligheten är redan här.