Allt för många fotbollsdomare följer inte regelverket

Under 2021 tittade jag på en hel del fotbollsmatcher och jag är väldigt besviken på domarnas insatser – domare som inte följer regelverket.

Insändare 26 januari 2022 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har under det gångna året sett ett fyrtiotal domare och fem av dessa kan jag ge godkänt. Inte så konstigt att jag ger dem godkänt, vissa har dömt fler matcher, och de gör alltid samma goda insats. Men de andra trettiofem tycker jag har varit så dåliga att de bör trappa ned en eller par divisioner. 
Det fanns spelare som hade fyra arm- och tröjdragningar i första halvlek, domaren blåste frispark vid alla tillfällen men någon varning utdelades inte. Samma spelare fortsatte i andra halvlek. Ytterligare tre gånger dömdes det frisparkar och varningen kom vid sista tillfället i 70:e minuten. Om domaren hade följt reglerna så skulle det laget ha spelat med en spelare mindre i minst 45 minuter. Kanske hade resultatet av denna match blivit annorlunda. 

Jag såg samma spelare i en annan match i samma stil, och han borde ha blivit utvisad den matchen också. Vem vet om det var rätt lag som gick till UEFA-spel? Vid sista matchen var det inte samma domare och inte någon av mina fem godkända domare. 

Under säsongen 2021 har de flesta domare struntat i reglerna och i stället dömt med sina egna regler. De struntar i att målvakten håller bollen i mer än 6 sekunder, som är enligt regeln, utan ibland upp till 20 och 25 sekunder. Utan åtgärd! 

Pratar man med domaren om detta blir svaret: "Ingen av oss tar det på allvar". Frågar man sedan om arm- och tröjdragningar och andra situationer blir svaret: "Jag ska titta på det i datorn". Svaret kan också bli: "Det sa observatören ingenting om".


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa