En skymf mot vår svenska visskatt

Tidigare programledare Petra Marklund uppträdde tillsammans med nuvarande programledare Pernilla Wahlgren under "Allsång på Skansen".

Tidigare programledare Petra Marklund uppträdde tillsammans med nuvarande programledare Pernilla Wahlgren under "Allsång på Skansen".

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2023-08-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eftersom jag älskar att sjunga fina visor har jag tidigare gillat ”Allsång på Skansen” – en fin tradition som startades av Sven Lilja 1935. Under många år har jag tyvärr blivit väldigt besviken, då artister som framför rock- och popmusik och till och med rap – oftast på engelska, vilket definitivt inte passar in – medverkat. Vad har dessa i ett allsångsprogram med svenska visor att göra? Av årets 40 artister skulle jag mena att högst 15 är lämpliga i ett allsångsprogram, av dessa kan fem sägas vara delvis vissångare. 

Det är bedrövligt att man numera förstör detta tidigare så trevliga evenemang. En skymf mot vår fantastiska visskatt, som skall gå vidare till kommande generationer – en viktig del av kulturarvet.

Nu har det således blivit ett program med främst popartister (eller ännu värre), som framför sina låtar, och kanske leder litet popmusik-allsång. Annat var det på Bosse Larssons tid. Det är fina svenska sånger vi vill njuta av!