Allmän värnplikt för alla är nödvändigt

Vulgärargumentet att värnplikten är utbildning att döda är fel, menar insändarskribenten.

Vårt illa hanterade militära och civila försvar är nu äntligen under uppbyggnad, menar insändarskribenten.

Vårt illa hanterade militära och civila försvar är nu äntligen under uppbyggnad, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-05-05 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ändå verkar den aktuella debatten vara ganska yrvaken. Den förändring som skett med invasionskriget av Ukraina är att nu är det ingen tvekan om att Putin visar bockfoten tydligt. 

Möjligen har en del medlemmar i V och MP fortfarande svårt att se det som egentligen borde ha setts redan 2014. Att hänvisa till vår alliansfrihet som argument mot anslutning är lika tunn nu som tidigare. Att vi deklarerar oss som alliansfria är ingen garanti för militära aktioner från Putin. 

Jag lärde mig i skolan för ett halvsekel sedan att neutralitet är något som bara en potentiell fiende kan garantera. Vårt illa hanterade militära och civila försvar är nu äntligen under uppbyggnad. Det måste fortsätta. Allmän värnplikt för både män och kvinnor är nödvändigt. Utbildningen skall vara allmän katastrofutbildning i början för alla och den senare militära utbildningen för en del av årskullen. Vulgärargumentet att värnplikten är utbildning att döda är fel. Det är en utbildning att överleva, som individ, grupp, familj och demokratisk nation. 

'"Si vis pacem para bellum." (Om du vill fred, rusta dig för krig)