Alla tjänar på externa styrelseledamöter

En fråga där den nya regeringen kan göra stor skillnad för företagen är att se till att styrelseledamöter i företag åter kan fakturera sin ersättning för styrelseuppdrag.

Insändare2023-01-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bra styrelse med engagerade styrelseledamöter kan betyda mycket. Det gäller för alla företag, inte bara för publika företag utan minst lika mycket för små, växande och medelstora företag. Även i familjeföretag kan externa styrelseledamöter komma med nya perspektiv, bredda kontaktnäten och bidra med andra kompetenser. Dessutom kan banker eller andra finansiärer ha krav på att det finns externa ledamöter i styrelsen.

För några år sedan kom dock en dom från högsta förvaltningsdomstolen som gör det mycket svårare att ha externa styrelseledamöter. Det vanliga var tidigare att styrelseledamöter fakturerar sin ersättning för styrelseuppdrag från sitt eget bolag. Nu krävs att ersättning ska betalas ut som lön till individen. För mindre företag är möjligheten att kunna anlita externa styrelseledamöter mot faktura ofta helt avgörande för att kunna behålla dem som externa rådgivare. För styrelseledamöterna är det också mycket enklare då de kan använda intäkter från flera företag för att hantera kostnader som kontor, tidningar med mera som behövs för att på ett bra sätt fullgöra sitt uppdrag. Det är egentligen direkt orättvist att styrelseledamöter inte ska kunna fakturera för sina tjänster på samma sätt som andra uppdragstagare och konsulter. 

Med externa styrelseledamöter kan företag bli mer konkurrens- och livskraftiga. Det tjänar vi alla på. Därför måste reglerna rättas till så att mindre företag åter kan anlita externa styrelseledamöter. Utförliga rättsutredningar finns färdigställda som visar exakt vilken lagändring som behövs. Dags att gå från ord till handling. Här kan den nya regeringen göra skillnad. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om