Alla som är emot drogtest på jobbet – hur vågar ni?

Om det finns ett uns av tvivel om att en riksdagsledamot, en polis eller en vårdare är påverkad av droger, då ska de testas. Punkt, menar insändarskribenten.

Det här är människor som vi litar på med våra liv, vår säkerhet och våra pengar. Att inte kräva att de är 100 procent nyktra och klara i huvudet är inte bara oansvarigt – det är direkt farligt, menar insändarskribenten.

Det här är människor som vi litar på med våra liv, vår säkerhet och våra pengar. Att inte kräva att de är 100 procent nyktra och klara i huvudet är inte bara oansvarigt – det är direkt farligt, menar insändarskribenten.

Foto: Claudio Bresciani/Tomas Oneborg/SvD/Bertil Ericson/Johan Nilsson/TT

Insändare2024-08-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är hög tid att vi som medborgare ställer kravet som borde vara självklart: Drogtester vid misstanke för alla som arbetar i yrken där vi förväntar oss nyktert och ansvarsfullt agerande. Det handlar om riksdagsledamöter, poliser, vårdpersonal, bankanställda – ja, alla som bär ansvar för vår säkerhet, hälsa, ekonomi och framtid.

Vi har redan sett alltför många exempel på hur enstaka individers missbruk har lett till katastrofala konsekvenser för samhället i stort. Ska vi verkligen stå passiva och låta de som har makten över våra liv och resurser fortsätta utan någon form av kontroll? Är det för mycket begärt att de som har fått förtroendet att styra och skydda oss också hålls ansvariga för sitt beteende?

Och låt oss inte glömma: De som använder partydroger är inte bara ett hot mot sina arbetsplatser – de göder även de kriminella nätverk som säljer dessa droger. Hur kan vi acceptera att människor i ansvarsfyllda yrken bidrar till den organiserade brottslighetens framfart? Vi kräver drogtester vid minsta misstanke. Om det finns ett uns av tvivel om att en riksdagsledamot, en polis eller en vårdare är påverkad av droger, då ska de testas. Punkt. Det här är människor som vi litar på med våra liv, vår säkerhet och våra pengar. Att inte kräva att de är 100 procent nyktra och klara i huvudet är inte bara oansvarigt – det är direkt farligt.

Till alla som är emot detta – hur vågar ni? Hur vågar ni ställa er på den sidan som säger att det är okej att riskera andras liv och stödja kriminella nätverk för att skydda någon annans bekvämlighet? Om ni inte kan stå upp för detta krav, då har ni inget att göra i något yrke där andras liv och framtid ligger i era händer.

Vi kräver obligatoriska drogtester vid misstanke – nu! För om du inte kan bevisa att du är ren, så förtjänar du inte förtroendet att fatta beslut, vårda sjuka eller skydda våra gator. Det är så enkelt. Och vi kommer inte längre att acceptera något mindre.