Alla måste få chans att överleva dråpslaget

Hos delar av miljörörelsen tycks det vara ett axiom att ett fritt näringsliv och miljön är varandras motsatser.

Insändare2020-04-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Guldläge att påbörja omtalad omställning", Debatt 16/4.

Det leder till sådana felslut och formuleringar hos debattörerna Ulf Flodin och Eva Gustavsson som ”näringslivet är viktigare än vår jords överlevnad” och ”riksdagsmajoriteten prioriterar ekonomisk tillväxt framför miljön”. Men sanningen är ju att tillväxt i ekonomin oftast är en förutsättning för miljösatsningar. Och vad betyder inte till exempel återvinningsföretag för miljön!

Just nu ser vi hur coronapandemin har lamslagit större delen av det svenska näringslivet. I det läget anser regeringen (inklusive Miljöpartiet) och samarbetspartierna C och L helt riktigt att inget är viktigare än att stoppa vågen av konkurser, varsel, permitteringar och ökad arbetslöshet. 

Alla drabbade branscher måste få möjlighet att överleva det dråpslag som hemsökt vårt land. Det kostar flera hundra miljarder. Sannolikt måste mer till. Men Flodin/Gustavsson vill passa på och undanta vissa sektorer som inte är ”nödvändiga och hållbara”. De ska tydligen få gå under. Vilka sägs inte rakt ut, men konsekvenserna torde bli enorma. 

De tycker också att 8 miljarder till miljön i den senaste budgeten är för lite jämfört med stödet till näringslivet. Återigen en falsk analogi. Det handlar om skilda storheter. Först och främst måste människor få behålla sina jobb, tjäna pengar och betala skatt till folkhushållet. Därefter kan reformarbetet med förbättringar i samhället, till exempel av miljön, återupptas.

Lars Neselius (L)