Alla har rätt att få känna stolthet över sitt arbete

Över en halv miljon människor i arbetsför ålder har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan, men bara varannan har ett lönearbete, skriver en ledsagare på US.

De flesta som saknar ett arbete kan arbeta om förutsättningarna är de rätta, menar insändarskribenten.

De flesta som saknar ett arbete kan arbeta om förutsättningarna är de rätta, menar insändarskribenten.

Foto: Johanna Norin/TT

Insändare2021-11-09 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Alla har rätt till arbete och att vara bidragande till samhället utifrån sin egen arbetsförmåga”, säger konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det här är en viktig fråga som jag vill lyfta fram.
Över en halv miljon människor i arbetsför ålder har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan, men bara varannan har ett lönearbete. De flesta som saknar ett arbete kan arbeta om förutsättningarna är de rätta. Med hjälp av olika stödinsatser, hjälpmedel och andra anpassningar kan arbetet underlättas.
Jag har erfarenhet av att ha en funktionsnedsättning och att ha svårt att få ett arbete, men också erfarenhet av att med rätt hjälp och stöd går det alldeles utmärkt för en arbetsgivare att anställa en person med funktionsnedsättning. Det handlar om att se individens kompetens, vilja och motivation. Att se möjligheter i stället för hinder och se vad individen kan bidra med. Alla kan bidra och alla har rätt att få känna stolthet över det arbete man utför!


Ett exempel är mitt arbete som ledsagare på US i Linköping. Det fanns ett behov av stöd till patienter i form av ledsagning. Ett Arvsfondsprojekt startat av Funktionsrätt Östergötland skapade tio arbetstillfällen. Projektet blev en win-win-situation och drivs nu som ett samarbete med Region Östergötland. Arbetsförmågan kan handla om att bara klara av att arbeta halvtid, men det innebär heltid i ork och kraft och också heltid i engagemang!

Ibland erbjuds oavlönad sysselsättning och inte lönearbete. Känsla av sammanhang i livet är viktigt för vårt välbefinnande, men det betalar inte räkningarna. Lön är ett viktigt skäl till att arbeta. Lön ger också möjligheten till sjukpenning och arbetslöshetsersättning. Att inte ha en tillräcklig inkomst leder till ekonomisk stress och ohälsa och risken att hamna i fattigdomsfällan. Vem kan leva på luft och vem vill leva på bidrag? Att tvingas in i bidragsfällan kan också leda till passivitet. Den vilja och motivation man har går lätt förlorad om man saknar arbete med kollegor, egen inkomst och meningsfullhet i livet.
Vad kan göras för att lönearbete ska bli verklighet för flera? Hur kan man använda samhällets pengar – på ett klokt sätt? 

Det pratas om enkla arbeten. En del skulle nog säga att arbetet som ledsagare är ett enkelt arbete, men det krävs en hel del kunskap för att utföra arbetet. Arbetsuppgifter saknas inte om vi ser oss runt i samhället, ekonomiska medel finns. Vad gör regionen och kommunerna för att skaffa fram flera arbetstillfällen?