Alla får ta för sig av frukt och bär på kommunens mark

Tack för dina funderingar som rör cykeltrafik, cykelbanor och fruktträd.

Fruktträd som måste tas ner i samband med exploatering, till exempel längs Djurgårdsgatan, kommer att ersättas i närliggande områden, enligt skribenten.

Fruktträd som måste tas ner i samband med exploatering, till exempel längs Djurgårdsgatan, kommer att ersättas i närliggande områden, enligt skribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2020-11-09 07:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Äpplen och päron gör vägarna hala" (30/10):

Vi börjar med cykeltrafik i Trädgårdsföreningen. 2018 tog Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, i samråd med Stiftelsen för Trädgårdsföreningen och polisen, beslut om att tillåta cykling i Trädgårdsföreningen. Inom kort ska vi påbörja ett långsiktigt arbete med att återskapa den forna promenadsstråkskaraktären i Trädgårdsföreningen. 

I samband med det sker ombyggnation av gång- och cykelbanor. Vi ska anpassa gångbanor så att det blir uppenbart att cyklar måste hålla lägre hastighet. Cykling kommer inte att vara tillåten överallt i området, men längs några stråk. Vi ska också se över skyltningen så att det tydligt framgår vad som gäller för cyklister.

Fruktträd är jätteviktiga ur flera aspekter. De blommar vackert, de ger mängder av pollen till insekter och inte minst frukt som Linköpingsbor får plocka och äta. Fruktträd och bärbuskar som står på kommunens mark är alltså tillgängliga för dig som Linköpingsbo.

Fruktträd som måste tas ner i samband med exploatering, till exempel längs Djurgårdsgatan, kommer att ersättas i närliggande områden.

Där frukt och bär hamnar på gång- och cykelbanor försöker vi städa mer frekvent. Om du har någon särskild plats som är i behov av städning kan du anmäla det på kommunens hemsida eller som ett ärende till Kontakt Linköping.