Alkoholprov togs utan information till patienterna

Bekantingen hade inte informerats om att alkoholprov tagits, fick ingen information kring förutsättningarna för ett negativt provresultat och inget förslag till hjälp av en eventuell alkoholöverkonsumtion, skriver en före detta vårdcentralchef.

Förhållningssättet att testa patienter på detta oseriösa sätt är inte bara lagbrytande och amatörmässigt. Det är absurt, menar insändarskribenten.

Förhållningssättet att testa patienter på detta oseriösa sätt är inte bara lagbrytande och amatörmässigt. Det är absurt, menar insändarskribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2023-01-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som före detta läkare och verksamhetschef för vårdcentralerna i Kisa och Österbymo får man önskemål om råd och hjälp när man bor på landet och man gör så gott man kan. Det är inte alltid det fungerar dock!

För ett tag sedan kom en bekant – helt uppriven – och visade ett brev från distriktsläkaren där bekantingen hotades med att bli anmäld till Vägverket på grund av förhöjda PEth-resultat. PEth är ett laboratorieprov vars syfte är att följa upp konsumtion av alkohol. Det finns inte i blodet om man är nykterist och ju mer alkohol man dricker desto högre värde får man. En svaghet finns med testet och det är att PEth bryts ned olika snabbt hos olika individer efter att man gjort uppehåll med intag.

Nu är det slut på julhelgerna. Alkoholkonsumtionen har säkert varit högre än vanligt hos många individer. Bara man sköter sig ska väl inte det vara något problem kan man tycka. Att sköta sig innebär att man sköter sitt jobb, att man inte gör något lagvidrigt under alkoholpåverkan, kör bil, misshandlar någon med mera.

Bekantingen hade inte informerats om att alkoholprov tagits, fick ingen information kring förutsättningarna för ett negativt provresultat och inget förslag till hjälp av en eventuell alkoholöverkonsumtion. Ytterligare en bekant har kommit förvånad och påtalat upptäckten av ett oannonserat PEth-test.

Alkoholism är en allvarlig missbrukssjukdom ofta med allvarliga konsekvenser för missbrukaren, dess anhöriga och för samhället. Man bör i primärvården arbeta med detta på ett förtroendegivande hälsofrämjande sätt. Grannregionen i söder är ett föredöme. Man dokumenterar systematiskt alkoholkonsumtion och jobbar med detta systematiskt. Allt för att förebygga konsekvenser av överkonsumtion.

Jag har rekommenderat båda bekantingarna att avvikelse-anmäla händelserna till verksamhetschefen. Att inte ta detta test i samverkan med patienten bryter nämligen mot hälso- och sjukvårdslagen, förutom att det är amatörmässigt oseriöst och icke förtroendeskapande.

Döm av min förvåning så får ovanstående patient till svar – av verksamhetschefen – att anmälan inte förs vidare och att man vid Östergötlands sannolikt bäst bemannade vårdcentraler, ”inte har tid”, ambition och vilja att seriöst arbeta med detta viktiga område. Provtagning sker på en stor del av vårdcentralernas patienter oinformerat.

Vad behöver göras?

Region Östergötland behöver ta tag i avvikelsen! Gå igenom hur provtagning skett i Kisa/Österbymo under 2022. Jämför med andra vårdcentraler och identifiera läkare som missbrukar testet.

Skapa rutiner för förebyggande och behandling av överkonsumtion av alkohol där ”bakomryggentestning” inte tillåts.

Du som är patient:

Kräv att bli informerad om utredning och behandling innan sådan initieras. Kravet skall införas i journalen.

Kontrollera om PEth-analys utförts utan din vetskap. Anmäl till regionledningen om så är fallet!

Förhållningssättet att testa patienter på detta oseriösa sätt är inte bara lagbrytande och amatörmässigt. Det är absurt!

Göran Schedvin, före detta vårdcentralschef, VC Kisa och Österbymo

Svar från Region Östergötland:

Detta är frågor vi på vårdcentralerna i Kisa och Österbymo tar på stort allvar då de är viktiga för patienters hälsa, deras anhöriga och medtrafikanter. 

Till oss söker människor med en mängd olika symptom och tillstånd. Vårt uppdrag är att lyssna, försöka förstå, undersöka, utreda, informera och erbjuda behandling så att ökad hälsa och minskat lidande kan uppnås. 

Samtidigt kan utredningar leda till oönskade konsekvenser då vi hittar sjukdomar/tillstånd som man inte vill ha eller som inte går att behandla. Exempelvis kan utredning av medvetslöshet leda till epilepsidiagnos och tills anfallssituationen är stabil får man inte köra bil. Likaså kan körförbud bli en konsekvens av demenssjukdom – personen kan inte längre ansvarsfullt framföra sitt fordon. Samma resonemang gäller vid regelbundet intag av stora mängder alkohol. Vi utreder medicinska tillstånd med bland annat labbprover för att påvisa eller utesluta tänkbara orsaker och samband. Prover har även betydelse för vilken behandling vi kan välja. Högt blodsocker, höga blodfetter, rökning, stress, hög konsumtion av alkohol med mera är riskfaktorer för många av våra största folksjukdomar såsom diabetes, hjärt-kärlsjukdom, ångest, depression, sömnstörning, kronisk smärta med mera. Därav tas ibland även rutinmässigt det specifika alkoholprovet Peth (fostfatidyletanol) enligt gällande medicinska riktlinjer. 

Vid högt blodsocker liksom vid höga nivåer av alkohol diskuteras konsekvenser för hälsa, lämpliga åtgärder och behandlingar som stöd i att minska symptom och komplikationer. Som patient kan man välja att tacka nej till erbjuden vård och uppföljning. Och om man väljer att fortsätta med sin höga alkoholkonsumtion där värden på Peth överskrider gränsvärden satta av Transportstyrelsen, är vi läkare skyldiga att göra en anmälan. Transportstyrelsen avgör sedan om personen ska få ha fortsatt körkortsinnehav. Behöver man hjälp att minska sin alkoholkonsumtion eller har frågor och synpunkter är man alltid välkommen att höra av sig till oss.

Läkargrupperna på vårdcentralerna Kisa och Österbymo genom verksamhetschef Susanne Svärm