Alkoholprov togs utan information till patienterna

Bekantingen hade inte informerats om att alkoholprov tagits, fick ingen information kring förutsÀttningarna för ett negativt provresultat och inget förslag till hjÀlp av en eventuell alkoholöverkonsumtion, skriver en före detta vÄrdcentralchef.

FörhÄllningssÀttet att testa patienter pÄ detta oseriösa sÀtt Àr inte bara lagbrytande och amatörmÀssigt. Det Àr absurt, menar insÀndarskribenten.

FörhÄllningssÀttet att testa patienter pÄ detta oseriösa sÀtt Àr inte bara lagbrytande och amatörmÀssigt. Det Àr absurt, menar insÀndarskribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

InsÀndare2023-01-17 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Som före detta lĂ€kare och verksamhetschef för vĂ„rdcentralerna i Kisa och Österbymo fĂ„r man önskemĂ„l om rĂ„d och hjĂ€lp nĂ€r man bor pĂ„ landet och man gör sĂ„ gott man kan. Det Ă€r inte alltid det fungerar dock!

För ett tag sedan kom en bekant – helt uppriven – och visade ett brev frĂ„n distriktslĂ€karen dĂ€r bekantingen hotades med att bli anmĂ€ld till VĂ€gverket pĂ„ grund av förhöjda PEth-resultat. PEth Ă€r ett laboratorieprov vars syfte Ă€r att följa upp konsumtion av alkohol. Det finns inte i blodet om man Ă€r nykterist och ju mer alkohol man dricker desto högre vĂ€rde fĂ„r man. En svaghet finns med testet och det Ă€r att PEth bryts ned olika snabbt hos olika individer efter att man gjort uppehĂ„ll med intag.

Nu Àr det slut pÄ julhelgerna. Alkoholkonsumtionen har sÀkert varit högre Àn vanligt hos mÄnga individer. Bara man sköter sig ska vÀl inte det vara nÄgot problem kan man tycka. Att sköta sig innebÀr att man sköter sitt jobb, att man inte gör nÄgot lagvidrigt under alkoholpÄverkan, kör bil, misshandlar nÄgon med mera.

Bekantingen hade inte informerats om att alkoholprov tagits, fick ingen information kring förutsÀttningarna för ett negativt provresultat och inget förslag till hjÀlp av en eventuell alkoholöverkonsumtion. Ytterligare en bekant har kommit förvÄnad och pÄtalat upptÀckten av ett oannonserat PEth-test.

Alkoholism Àr en allvarlig missbrukssjukdom ofta med allvarliga konsekvenser för missbrukaren, dess anhöriga och för samhÀllet. Man bör i primÀrvÄrden arbeta med detta pÄ ett förtroendegivande hÀlsofrÀmjande sÀtt. Grannregionen i söder Àr ett föredöme. Man dokumenterar systematiskt alkoholkonsumtion och jobbar med detta systematiskt. Allt för att förebygga konsekvenser av överkonsumtion.

Jag har rekommenderat bÄda bekantingarna att avvikelse-anmÀla hÀndelserna till verksamhetschefen. Att inte ta detta test i samverkan med patienten bryter nÀmligen mot hÀlso- och sjukvÄrdslagen, förutom att det Àr amatörmÀssigt oseriöst och icke förtroendeskapande.

Döm av min förvĂ„ning sĂ„ fĂ„r ovanstĂ„ende patient till svar – av verksamhetschefen – att anmĂ€lan inte förs vidare och att man vid Östergötlands sannolikt bĂ€st bemannade vĂ„rdcentraler, ”inte har tid”, ambition och vilja att seriöst arbeta med detta viktiga omrĂ„de. Provtagning sker pĂ„ en stor del av vĂ„rdcentralernas patienter oinformerat.

Vad behöver göras?

Region Östergötland behöver ta tag i avvikelsen! GĂ„ igenom hur provtagning skett i Kisa/Österbymo under 2022. JĂ€mför med andra vĂ„rdcentraler och identifiera lĂ€kare som missbrukar testet.

Skapa rutiner för förebyggande och behandling av överkonsumtion av alkohol dĂ€r ”bakomryggentestning” inte tillĂ„ts.

Du som Àr patient:

KrÀv att bli informerad om utredning och behandling innan sÄdan initieras. Kravet skall införas i journalen.

Kontrollera om PEth-analys utförts utan din vetskap. AnmÀl till regionledningen om sÄ Àr fallet!

FörhÄllningssÀttet att testa patienter pÄ detta oseriösa sÀtt Àr inte bara lagbrytande och amatörmÀssigt. Det Àr absurt!

Göran Schedvin, före detta vĂ„rdcentralschef, VC Kisa och Österbymo

Svar frĂ„n Region Östergötland:

Detta Ă€r frĂ„gor vi pĂ„ vĂ„rdcentralerna i Kisa och Österbymo tar pĂ„ stort allvar dĂ„ de Ă€r viktiga för patienters hĂ€lsa, deras anhöriga och medtrafikanter. 

Till oss söker mĂ€nniskor med en mĂ€ngd olika symptom och tillstĂ„nd. VĂ„rt uppdrag Ă€r att lyssna, försöka förstĂ„, undersöka, utreda, informera och erbjuda behandling sĂ„ att ökad hĂ€lsa och minskat lidande kan uppnĂ„s. 

Samtidigt kan utredningar leda till oönskade konsekvenser dĂ„ vi hittar sjukdomar/tillstĂ„nd som man inte vill ha eller som inte gĂ„r att behandla. Exempelvis kan utredning av medvetslöshet leda till epilepsidiagnos och tills anfallssituationen Ă€r stabil fĂ„r man inte köra bil. LikasĂ„ kan körförbud bli en konsekvens av demenssjukdom – personen kan inte lĂ€ngre ansvarsfullt framföra sitt fordon. Samma resonemang gĂ€ller vid regelbundet intag av stora mĂ€ngder alkohol. Vi utreder medicinska tillstĂ„nd med bland annat labbprover för att pĂ„visa eller utesluta tĂ€nkbara orsaker och samband. Prover har Ă€ven betydelse för vilken behandling vi kan vĂ€lja. Högt blodsocker, höga blodfetter, rökning, stress, hög konsumtion av alkohol med mera Ă€r riskfaktorer för mĂ„nga av vĂ„ra största folksjukdomar sĂ„som diabetes, hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom, Ă„ngest, depression, sömnstörning, kronisk smĂ€rta med mera. DĂ€rav tas ibland Ă€ven rutinmĂ€ssigt det specifika alkoholprovet Peth (fostfatidyletanol) enligt gĂ€llande medicinska riktlinjer. 

Vid högt blodsocker liksom vid höga nivÄer av alkohol diskuteras konsekvenser för hÀlsa, lÀmpliga ÄtgÀrder och behandlingar som stöd i att minska symptom och komplikationer. Som patient kan man vÀlja att tacka nej till erbjuden vÄrd och uppföljning. Och om man vÀljer att fortsÀtta med sin höga alkoholkonsumtion dÀr vÀrden pÄ Peth överskrider grÀnsvÀrden satta av Transportstyrelsen, Àr vi lÀkare skyldiga att göra en anmÀlan. Transportstyrelsen avgör sedan om personen ska fÄ ha fortsatt körkortsinnehav. Behöver man hjÀlp att minska sin alkoholkonsumtion eller har frÄgor och synpunkter Àr man alltid vÀlkommen att höra av sig till oss.

LĂ€kargrupperna pĂ„ vĂ„rdcentralerna Kisa och Österbymo genom verksamhetschef Susanne SvĂ€rm